Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjevernokorejski hotel, kojega je časopis Esquire jednom proglasio 'najružnijom zgradom u povijesti čovječanstva', osvanuo je u novome ruhu, s fasadom od sjajna stakla učvršćenom o betonski monolit.


Međutim, stručnjaci dvoje hoće li ikada komunistička Sjeverna Koreja završiti hotel Ryugyong, zgradu od 105 katova, koje je gradnja počela 1987., da bi prije 17 godina bila prekinuta kada je osiromašena država zbog te skupe investicije gotovo otišla u stečaj. Zgrada visoka 330 metara dominira nebom Pjongjanga, a sastoji se od tri krila, s nekoliko katova na vrhu u obliku prstenova gdje su arhitekti predvidjeli vidikovac, te pet restorana koji bi se okretali. Zrcalna stakla sada rese jednu stranu zgrade, a sličan postupak predviđen je i na drugim dijelovima zgrade. Analitičari vjeruju da uljepšavanjem Ryugyonga Sjeverna Koreja želi odaslati poruku da će do 2012. godine postati 'velika i prosperitetna nacija'.

Strani arhitetkti vjeruju kako postoji opasnost da se hotel uruši

Vezani članci Bolnica u Češkoj Turizam čeka neka bolja vremena: Beskućnike oboljele od COVID-a smjestili u hotel s četiri zvjezdice Dožupan Nikola Blažević s društvom Policija dovršila istragu o večeri u kninskom hotelu: Dožupanu Blaževiću prekršajni nalog, jednoj je osobi tijekom večere stigla i mjera samoizolacije

Pjongjang je gradnju počeo kako bi se nadmetao s Južnom Korejom, no do 1992. radovi su prekinuti jer je Sjeverna Koreja raspadom Sovjetskog Saveza izgubila glavnog sponzora. Kako je zemlja tonula u krizu 90-ih, prazna ljuska zgrade postala je simbolom neuspjeha i dobila niz nadimaka poput 'Hotel Fantom' ili 'Hotel Propast'. Hotel ima 3.000 soba, što je u najmanju ruku neobično u zemlji u koju stranci teško ulaze, no nikada nije bio otvoren za goste. Strani arhitekti, međutim, ozbiljno dvoje u statički proračun zgrade i strahuju da bi se hotel, kada jednom bude završen, mogao i urušiti. Konačno, troškovi završetka gradnje procijenjeni su na 2 milijarde dolara, što je više od 10 posto sjevernokorejskog BDP-a. (Hina)