Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se velika zainteresiranost

Hitlerova slika 'Noćno more' na aukciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Noćno more', sumorna slika koju je Adolf Hitler naslikao prije gotovo stotinu godina, bit će na online aukciji u Slovačkoj. Vrijednost joj se procjenjuje na više od 12 tisuća eura.

'Noćno more', sumorna slika koju je Adolf Hitler naslikao prije gotovo stotinu godina, bit će na online aukciji u Slovačkoj. Vrijednost joj se procjenjuje na više od 12 tisuća eura.

Pročitajte i ovo Scena iz filma Titanic Aukcija Prodan kontroverzni rekvizit iz filma Titanic zbog kojeg se mnogi pitaju jesu li mogli preživjeti i Jack i Rose Medvjed hara slovačkim gradom na sjeveru Slovačke VIDEO Medvjed hara gradom, proglašeno izvanredno stanje: U napadu ozlijeđeno petero ljudi

Platno dimenzija 60 x 48 centimetara nastalo je 1913. godine, kad je Hitler očajnički pokušavao izgraditi slikarsku karijeru. Prikazuje more u tami, osvijetljeno samo mjesečinom, a mjesec je djelomično sakriven crnim oblacima.

Stručnjaci kažu da je Hitler često slikao noćne pejzaže i potom ih prodavao turistima. Trenutačni vlasnik slike je slovačka obitelj, koja je sliku naslijedila nakon Drugog svjetskog rata, i sad ju je odlučila staviti na aukciju.

>> Bavarska krenula u pravnu bitku sprečavanja objavljivanja Mein Keimpfa u Njemačkoj

'Ovo je iznimna rijetkost, stoga očekujemo veliku zainteresiranost', kazao je aukcionar Jaroslav Krajnak.

Ista je aukcijska kuća prošlog mjeseca prodala drugu Hitlerovu sliku, 'Tajni sastanak', za 12.258 eura. Potpisana sa A. Hiler, slika prikazuje redovnike u mantijama s kapuljačama, koji su zadubljeni u proučavanje spisa u crkvi s velikim raspelom.

'Slika odiše zlosutnom atmosferom i jasno daje do znanja da Hitler nije bio naklonjen crkvi. Redovnici djeluju groteksno, a likovi u pozadini zavjerenički', objašnjava Krajnak.

Hitler je najčešće koristio tehnike ulja na platnu, tuš i akvarel. U mladosti se tri puta pokušavao upisati na Akademiju lijepih umjetnosti u Beču, ali bezuspješno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene