Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljudska populacija na Zemlji nije statična, ali je zanimljivo promatrati njezinu gustoću u globalnim razmjerima. Čineći to dolazi se do interesantnih podataka.


Jedan korisnik Reddita dao si je za zadatak proučiti i napraviti karte svjetske populacije u kontekstu usporedbe među državama i čitavim kontinentima. Počeo je s Kinom i SAD-om, velikim ekonomskim rivalima.

Vezani članci Razbijen lanac pedofilije u Australiji Užas u Australiji: Policija razbila lanac dječje pornografije, među uhićenima odgojitelj iz vrtića, nogometni trener i socijalni radnik Tuča u Australiji Tuča im probila strop, a onda su shvatili da je šteta još veća nego što su mislili

Na niže priloženoj karti koju je napravio korisnik Reddita jackblack2323, mogu se vidjeti crveno istaknute četiri provincije u Kini, prenosi io9.com. U te četiri provincije stane čitavo stanovništvo SAD-a, iako su Kina i SAD po veličini površine slične. Te četiri kineske provincije površine su tri do četiri prosječne američke savezne države.

Svrha te i sličnih karti jest ukazati na dvije jasne stvari. Prva i očita jest da je populacija u te četiri kineske provincije očito izrazito visoka. Druga je ta da je ostatak Kine znatno manje gusto naseljen, a kao kod većine drugih zemalja svijeta i u Kini je raspored stanovništva daleko od uniformiranog.

Sličan primjer je i s Islandom. Na krati područje koje je označeno crvenim predstavlja čak 60 posto populacije te zemlje, a riječ je o vrlo malom prostoru nasuprot ostatka zemlje.

Ako se pogleda i raspored stanovništva u Australiji, onda se na niže priloženoj karti može vidjeti da u području otnačenom žutom bojom živi tek dva posto populacije te Zemlje. Opet je riječ o velikom području s malim brojem stanovnika.

Naposljetku, gledano globalno, jackblack2323 označio je krugom područje Azije koje ima više stanovništva nego ostatak svijeta, odnosno preostali dio globalne karte.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook