Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Norveške

FOTO Ova kuća proizvodi 3 puta više energije nego što je troši!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ultimativni ekodom osmislili su Norvežani. Na tržištu predstavljaju kuću koja proizvodi tri puta više energije nego joj je potrebno.

Samodostatnu eko kuću dizajnirali su norveški centar za istraživanje emisija zgrada i arhitekti iz tvrtke Snohetta, a ona zahvaljujući ovoj suradnji proizvodi tri puta više energije nego joj je potrebno, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Energetski tjedan Umjesto 1.000 kuna, za isti učinak kod energetske učinkovitosti platit ćemo svega 250 kuna Slika nije dostupna Znate li što je Tokelen? Izračunajte plaćate li koliko ste potrošili!

Sagrađena u Larvicku u Norveškoj, eko kuća predstavlja budućnost - ima krov prekriven sa 150 kvadratnih metara solarnih panela koji proizvode struju. Krov je nagnut točno 19 stupnjeva prema jugoistoku kako bi se osiguralo da upije što više sunčevog svjetla.

Ta se energija, između ostalog, koristi i za grijanje vode. Kuća sadrži i kolektore kišnice koja se koriti u toaletu i vrtu. I prozori su dizajnirani kako bi u kuću usmjerili što je više moguće sunčeva svjetla i tako održali toplinu doma.

Eko-hotel s jednim od najljepših pogleda na svijetu!

Dizajneri kažu da bi kuća trebala proizvoditi 19,200 kWh struje godišnje putem solarnih panela, dok solarni kolektori koji se koriste za grijanje vode prikupljaju 4.000kWh godišnje. Međutim, kući je potrebno svega 7,272 kWh godišnje.

Svaki kat ima samo jedan radijator koji može ugrijati cijelu kuću. Svaka soba ima senzore koji osiguravaju da se zrak i svjetlo usmjereni prema onima koji je koriste.

A osim uobičajenih aparata i prostorija koje zahtijevaju električnu energiju, ova kuća ima još i bazen i saunu koji se također griju. U sklopu kuće dolazi i stol za objedovanje vani te vrt u kojem se može uzgajati vlastito povrće.

Energija koju proizvodi kuća, kažu dizajneri, može se koristi i za punjenje električnog automobila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene