Njemačka je kancelarka postala dijelom globalne pop kulture, pa je na tu temu pokrenut i jedan zafrkantski fotoblog.


Kada je Angela Merkel došla na funkciju njemačke kancelarke, mnogim se promatračima na prvi pogled činila kao političarka za koju nema velikih šansi da bi je povijest mogla pamtiti kao nekoga tko ravnopravno stoji uz poslijeratne njemačke državnike poput Konrada Adenauera, Willyja Brandta ili Helmuta Kohla.

>> Snowden: Spreman sam svjedočiti o prisluškivanju Merkel

Vezani članci Angela Merkel (Foto: AFP) Angela Merkel stiže u Beograd, Vučić se hvali: ''Velika je to čast za Srbiju'' Slika nije dostupna Merkel u nedjelju objavljuje važnu informaciju

Dapače, često su je smatrali kudikamo bezličnijom i od njezina već pomalo zaboravljenog socijaldemokratskog prethodnika Gerharda Schroedera, koji danas radi za ruske naftaše i globalne financijaše.

No, Merkel je najveći dio predrasuda o sebi razbila, a u središte je pažnje došla nakon izbijanja velike recesije. Pokazala se odlučnom, strogom i često neumoljivom lidericom, ponajprije kada je riječ o provedbi zacrtane ekonomske politike.

Iako je njemačka industrija i prije recesije bila snažna, zbog činjenice da je kroz nju prošla uz najmanje bolova, Njemačka na čelu s Merkel nametnula se kao nova ekonomska vodilja Europske unije.

Kancelarka je u posljednje vrijeme u fokusu i zbog špijunskih skandala koji potresaju američku obavještajnu zajednicu. Objavljena je informacija da su Amerikanci godinama prisluškivali Merkeličin mobitel, na što je ona žestoko reagirala rekavši da se prijateljima to ne smije raditi.

Na Tumblru je sredinom listopada pokrenut zanimljiv fotoblog o njemačkoj kancelarki, koji dokazuje da je ona već postala sastavnim dijelom globalne pop kulture. Objavljena je jedna Merkeličina fotografija iz 2004. godine, a posjetitelji su dobili zadatak da fotku obrade na način da rezultat bude 'hipsterski'.

U priloženoj fotogaleriji pogledajte neke od rezultata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook