Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zanimljiva karta SAD-a pojavila se u tamošnjim medijima, a uspoređuje BDP američkih saveznih država s BDP-om drugih zemalja svijeta. U kartu je uvrštena i Hrvatska.


Mark Perry s American Enterprise instituta napravio je kartu SAD-a koja u svjetsku perspektivu stavlja američku ekonomiju, koja je teška 16 bilijuna dolara.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Ovako zvuči kad Bugatti Veyron prohuji brzinom od 400 kmh! Slika nije dostupna VIDEO Otkrijte kako su vlasnici ove kuće posramili svoje susjede!

SAD ima udio od 4,4 posto svjetskog stanovništva, a njihov udio BDP-a u svijetu 2012. godine iznosio je nevjerojatnih 22,3 posto. "Nije loše", zaključuje Business Insider.

Kako smo spomenuli da je na kartu uvrštena i Hrvatska, secirajmo malo daj dio karte.

Hrvatska je smještena tako na poziciju savezne države Idaho u SAD-u. O hrvatskom gospodarstvu nećemo, ali spomenimo neke osnovne stvari vezane za Idaho.

"Krumpir" država

Hrvatska ima površinu od 56.594 kvadratnih kilometara i 4.284.889 stanovnika. Idaho je čak četiri puta veći te ima više nego trostruko manje stanovnika. Dakle, Idaho ima površinu od 216.632 kvadratnih kilometara i 1.595.728 stanovnika.

Hrvatska ima nominalni BDP od 60.109 milijardi dolara, a Idaho 58,2 milijarde dolara.

Idaho je zadužen za trećinu proizvodnje krumpira u SAD-u i jedan od nadimaka te države je "krumpira država". Idaho ima još jedan nadimak, "država dragog kamenja", jer su tamo u tlu pronađene gotovo sve vrste kristala, minerala i ostalog vrijednog kamenja.

Jedini grad u Idahu koji ima preko 100.000 stanovnika jest Boise, a to je ujedno i glavni grad te savezne države.

Zanimljivih podataka o Idahu ima doista puno, no spomenuti ćemo samo još njihov državni moto, koji glasi "Esto Perpetua" (Neka traje vječno).

Novi susjedi

Vratimo se karti i pogledajmo novopečeno susjedstvo Hrvatske prema toj karti. Prva stvar koja upada u oči jest da nas naši susjedi Srbi prate. Oni su "zauzeli" državu Wyoming.

Novi susjedi su nam Kenijci, koji su zauzeli Montanu. Južni susjed nam je Bangladeš, koji se smjestio u Utah. Još jedan južni susjed nam je i Irak, koji je zauzeo Nevadu.

Zapadni susjedi su nam Irci, koji su se smjestili u Oregon te Venecuelanci, koji su se smjestili u državu Washington.

Pogledajte kartu.