Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Engleskoj je pronađena prava riznica zlata i nakita iz anglo-saksonskog doba, koju su i službeno potvrdili tamošnji stručnjaci. Blago je, međutim, jedino pomoću svojeg metal detektora, pronašao amater tragač za blagom, i kako stvari izgledaju zasad, čini se kako su njegove financijske muke upravo završile.


Ime ovog 55-godišnjeg sretnika jest Terry Herbert, a nakon njegovog otkrića, 'vojska' arheologa sjurila se u polje, u Staffordshireu i otud iskopala najmanje 1,345 predmeta, od kojih su mnogi izrađeni od čistog zlata, piše BBC. Točna lokacija nalazišta, iz razumljivih razloga, drži se u tajnosti, dok iskapanja ne završe, a arheolozi tvrde da je to drugo najvažnije nalazište predmeta iz anglo-saksonskog perioda, još od Sutton Hooa.

Vezani članci Zlato - 3 Otporno na inflaciju: Ulaganje u ovaj plemeniti metal je kao oročena štednja koju ne nadzire ni jedna država Slika nije dostupna Mudrac sanjao blago pa poslali arheologe da ga iskopaju!

Herbert će s vlasnikom polja bogatu nagradu za svoj pronalazak podijeliti popola, a svi pronađeni predmeti službeno će biti stavljeni u kraljičino vlasništvo, kako bi se osigurao njihov ostanak u Velikoj Britaniji. Većina blaga će se i izložiti u umjetničkom muzeju u Birminghamu, prije nego se preseli u Britanski muzej u Londonu.