Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve ide kraljici

Amater pronašao najveće blago Britanije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Engleskoj je pronađena prava riznica zlata i nakita iz anglo-saksonskog doba, koju su i službeno potvrdili tamošnji stručnjaci. Blago je, međutim, jedino pomoću svojeg metal detektora, pronašao amater tragač za blagom, i kako stvari izgledaju zasad, čini se kako su njegove financijske muke upravo završile.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zlatna groznica u Indiji Mudrac sanjao blago pa poslali arheologe da ga iskopaju! Slika nije dostupna Čeka dozvolu da otvori vrata Machu Picchu: Francuski pustolov otkrio tajni prolaz do blaga

Ime ovog 55-godišnjeg sretnika jest Terry Herbert, a nakon njegovog otkrića, 'vojska' arheologa sjurila se u polje, u Staffordshireu i otud iskopala najmanje 1,345 predmeta, od kojih su mnogi izrađeni od čistog zlata, piše BBC. Točna lokacija nalazišta, iz razumljivih razloga, drži se u tajnosti, dok iskapanja ne završe, a arheolozi tvrde da je to drugo najvažnije nalazište predmeta iz anglo-saksonskog perioda, još od Sutton Hooa.

Herbert će s vlasnikom polja bogatu nagradu za svoj pronalazak podijeliti popola, a svi pronađeni predmeti službeno će biti stavljeni u kraljičino vlasništvo, kako bi se osigurao njihov ostanak u Velikoj Britaniji. Većina blaga će se i izložiti u umjetničkom muzeju u Birminghamu, prije nego se preseli u Britanski muzej u Londonu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene