Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svinje ne lete - to je poznato, ali jeste li znali da miševi mogu pjevati?


Znanstvenici su otkrili kako miševi mogu imitirati mimiku lica i naučiti reproducirati kompleksne zvukove, prenosi Daily Mail.
Miševi mužjaci koriste visoke tonove kako bi zaveli ženke, a ukoliko su u blizini drugi mužjaci koji su potencijalna konkurencija, miševi mijenjaju svoj tonalitet!

Vezani članci Ron Holsey (Foto: Privatna snimka) Zgodni Ron iz Supertalenta odgovorio Zlatku Pejakoviću na zanimljiv poziv Marija Šekerija (Foto: Screenshot Nova TV) Samouvjereno je stala pred žiri u zlatnoj haljini i pokazala što zna, a već ima i genijalno umjetničko ime!

Rezultati istraživanja pokazuju kako miševi imaju mimiku lica prilikom pjevanja te čak mogu reproducirati i kompleksne tonove. Do sada se vjerovalo kako sposobnost pjevanja imaju samo ljudi, neke ptice, dupini, kitovi, šišmiši, slonovi, morski lavovi i tuljani. No, izgleda da pjevati znaju i - miševi.

>> Iz matičnih stanica proizveli jajašce, stvoren zdrav miš

Već je ranije bilo poznato kako miševi fućkaju ili pjevuše kad se udvaraju ženki, ali smatralo se kako se radi o zvukovima koji dolaze instinktivno, te da u njihovoj proizvodnji mozak uopće ne sudjeluje.

Znanstvenici su proveli i nekoliko testiranja koja su pokazala sličnosti u proizvodnji zvukova između ljudskog i mišjeg mozga. Ovo impresivno otkriće moglo bi koristiti znanstvenicima koji istražuju bolesti poput autizma i drugih poremećaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook