Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada popijete alkoholno piće kreće njegovo putovanje kroz vaše tijelo...


Kada odlučite popiti neko alkoholno piće kreće njegovo putovanje kroz vaše tijelo preko usana, jednjaka i želuca.

Vezani članci Ilustracija Preporuka da ne konzumiraju alkohol nakon cijepljenja naljutila Ruse: ''To mi stvarno smeta'' Slika nije dostupna Odustanite od alkohola na mjesec dana i dogodit će vam se ovo!

Kod onih koji popiju gaziranu verziju alkohol će se apsorbirati brže jer se tlak u stomaku povećava i tjera alkohol u krvotok. Pametni konzumenti prije ispijanja alkohola nešto će pojesti i smanjiti apsorpciju.

Svakih 10 sekundi u svijetu netko umre zbog alkohola

Dakle, alkohol se apsorbira u krvotok. Portalna vena, koja povezuje probavni trakt s jetrom djeluje kao autocesta koja prevozi alkohol koji se lagano otapa u krvi. U jetri alkohol ispunjava svoju sudbinu. On se razgrađuje u acetate, vodu i ugljični dioksid s nemilosrdnom učinkovitošću. Naravno, postoje granice.

Kava, alkohol i voda - EVO kolike su doze smrtonosne!

Previše alkohola može nadvladati sposobnost jetre da metabolizira alkohol zbog čega njegova razina u krvi raste. Podizanje razine alkohola ima mnoštvo učinaka. Ako sve ostane u sigurnim granicama može olakšati društvenu interakciju pa čak i pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, kada popijemo toliko alkohola da izađemo iz sretne i euforične faze počinjemo nerazgovijetno govoriti, narušena nam je ravnoteža i osjećamo se loše. Može doći i do povraćanja kojim se tijelo želi riješiti otrovnih razina alkohola.

Utječe na svaki organ u vašem tijelu

Kada preživite jednu takvu noć razmislite o mogućim posljedicama. Kronična, prekomjerna konzumacija alkohola može utjecati na gotovo svaki organ u vašem tijelu. Najveći teret nosi jetra, a možda i najgore što joj se može dogoditi je ciroza.

Ova dva pitanja otkrivaju imate li problema s alkoholom

Pacijenti koji nisu preživjeli najbolji su dokaz da nijedno alkoholno piće nije vrijedno toga. Zbog prekomjerne konzumacije alkohola vaše scre može prebrzo tući, mogu se razviti čirevi na želucu koji mogu puknuti i izazvati krvarenje, a povećava se i rizik od raka jednjaka i jezika. I to je samo mali dio štete koju alkohol može nanijeti. Ruku pod ruku s opijanjem zna ići i nasilje.

U svakom slučaju, alkohol neće nestati iz našeg društva. Naše tijelo je dizajnirano da se nosi s umjeranim količinama. Pretjerana konzumacija uzrokuje kratkoročne, ali i dugoročne posljedice za vaše zdravlje. Zato - pijte odgovorno. A ako mislite da imate problem potražite pomoć.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook