Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lako do odgovora

Ova dva pitanja otkrivaju imate li problema s alkoholom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi se otkrilo ima li osoba problema s alkoholom koristili su se duži testovi, a posljednja studija pokazala je da je problem moguće detektirati pomoću samo dva pitanja...

Samo dva pitanja dovoljna su da se utvrdi ima li osoba problema s alkoholom, pokazala je nedavna studija, prenosi Independent.

Pročitajte i ovo Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti! Policija Uhićen je Vozio pijan pa odbio test na droge: Pokušao pobjeći policiji, a kad su ga uhvatili, krenuo je šou

Prvo pitanje je 'koliko često popijete šest ili više pića u jednom navratu?'. Drugo pitanje glasi 'Je li vam se u posljednjih godinu dana kao posljedica pijenja alkohola i konzumiranja droga dogodilo nešto za što želite da se nije dogodilo?'.

Odgovori na ova dva pitanja, tvrde autori studije, mogli bi odgovoriti na pitanje o ovisnosti o alkoholu.

Svakih 10 sekundi u svijetu netko umre zbog alkohola

Liječnici ne ispituju svakog pacijenta o mogućim problemima s alkoholom, a ako se na to i odluče moraju koristiti upitnike s većim brojem pitanja što oduzima dosta vremena.

Cilj znanstvenika bio je utvrditi postoji li prostor za kraće ankete od onih koje se trenutno koriste, bez da se žrtvuje preciznost. Korištenjem dva pitanja problem s alkoholom točnom je identificiran u 87,2 posto slučajeva. Dodatna četiri pitanja korištena su kako bi se povećala točnost.

Zaključak da dva pitanja mogu pomoći u detektiranju problema mogao bi omogućiti liječnicima opće prakse da otkriju problem mnogo lakše i brže nego se dosad smatralo mogućim.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene