Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije tako brzo

Znate li kako putuje e-mail? Ne bi vjerovali, ali ovako!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od zanimljivosti koje aplikacija otkriva jest da pošta koju šaljemo često putuje izrazito indirektnom rutom.

Iako nam se čini kako e-mail koji šaljemo dolazi gotovo odmah, u stvarnosti je putovanje poruke od jednog pretinca do drugog prava pustolovina. Od nedavno i sami možete pratiti rutu svoje pošte zahvaljujući aplikaciji Email Miles koju je izradio Jonah Brucker-Cohen.

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić Sve objasnili Oglasio se USKOK: Komentirao je li Pleslić nudio nagodbu ako optuži Turudića i jesu li oni izvor spornih poruka Ivan Turudić Ekskluzivno Ivan Turudić za Dnevnik Nove TV: "Nisam lagao, postali smo dobri poznanici i znali smo se dopisivati"

Aplikacija funkcionira na način da pomoću GPS-a i internetskog praćenja prati lokaciju s koje je poruka poslana te njeno odredište. Nakon toga se izračunava ukupna udaljenost koja se prikazuje na ekranu.

Brucker-Cohen, kreator aplikacije, nada se da će aplikacija podsjetiti ljude da ne uzimaju brzinu online komunikacije zdravo za gotovo. 'Praćenjem pošte projekt smanjuje velike fizičke udaljenosti koje tako postaju puno opipljivije', dodaje Brucker-Cohen.

Evo kako objaviti cijelom svijetu da ste se testirali na spolne bolesti!

Još jedna zanimljivost koju aplikacija otkriva jest da pošta koju šaljemo često putuje izrazito indirektnom rutom. Primjerice, zabilježena je poruka poslana iz New Yorka prema Dakaru u Senegalu, koji je najprije putovao preko Dallasa do Londona, da bi krenuo južno prema tom zapadnoafričkom gradu.

Brucker-Cohen objašnjava kako poruke putuju puno dužim rutama zbog različitih servera i kompanija s različitim mrežnim kabelima te ističe da Email Miles pruža sasvim drugačiji doživljaj slanja poruka. 'Email Miles je koristan jer dodaje fizičku komponentu naših e-mail računa, koje inače percipiramo isključivo kao virtualni servis', ističe.

Jonah Brucker-Cohen za aplikaciju je otvorio i kampanju 'FundAnything', kojim se nada prikupiti donacije kako bi aplikacija ušla u širu primjenu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene