Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska regulativa je po pitanju elektromagnetskih zračenja i do pet puta stroža od one koja je na snazi u EU što daje dodatnu težinu mišljenju kojeg je dala Europska komisija, navodi Udruga pokretnih komunikacija Hrvatske.


Europska komisija objavila je u petak putem svog Znanstvenog odbora za nove i novoutvrđene zdravstvene rizike (SCENIHR) zaključak da elektromagnetska polja koja emitiraju mobiteli, Wi-fi uređaji, dalekovodi ili elektronički uređaji i bazne stanice ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi.

Vezani članci Migranti i dalje hrle u Europu - 6 Broj migranata u susjedstvu sve veći: "Situacija nije dobra, ali pronaći ćemo način da dođemo u Europu" Humanitarna pomoć - 1 EU daje globalno rješenje za COVID-19

SCENIHR je u završnom mišljenju o potencijalnim zdravstvenim posljedicama izloženosti elektromagnetskim poljima (EMF) zaključio da elektromagnetska polja ne predstavljaju rizik za zdravlje, što potvrđuju rezultati više od 700 studija provedenih između 2008. i 2015. godine, priopćila je Udruga pokretnih komunikacija Hrvatske.

Posebno su analizirali istraživanja koja su pokušala utvrditi povezanost korištenja i prisutnosti elektroničkih uređaja i teških bolesti poput karcinoma i Alzheimerove bolesti. Zaključeno je kako nema dokaza da izloženost elektromagnetskim poljima koja stvaraju mobiteli povećava rizik od nastanka tumora mozga, niti drugih oblika karcinoma u području glave i vrata.

Prosvjed protiv odašiljača: 'Ne želimo da naša djeca budu pokusni kunići!

Povezanost tih uređaja s višim postotkom Alzheimerove bolesti, na koju su također ukazivale neke znanstvene studije, nije potvrđena, niti su novije studije pronašle ikakvu uzročno-posljedičnu vezu primjene omiljenih 'gadgeta' s teškom i neizlječivom neurološkom bolešću.

'Hrvatska regulativa je po pitanju elektromagnetskih zračenja i do pet puta stroža od one koja je na snazi u EU, što daje dodatnu težinu mišljenju kojeg je dala Europska komisija. Da je tome tako, potvrđuje i novi Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja kojeg je krajem prošle godine usvojilo Ministarstvo zdravlja i prema kojem niti jedna od ključnih kategorija nije pooštrena upravo iz razloga što postojeća regulativa pruža potpuno adekvatnu zaštitu građanima', navodi Udruga pokretnih komunikacija Hrvatske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook