Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Društveni eksperiment na plaži u Velikoj Britaniji koji otkriva kako bi slučajni prolaznici reagirali na nošenje burkinija na plaži.


Kontroverze oko nošenja burkinija ovog se ljeta nisu stišavale diljem europskih zemalja, a svoj vrhunac doživjele su u Francuskoj nakon što je gradska uprava Cannesa zabranila nošenje burkinija. Iako je odluka nedavno poništena, polemike o nošenju burkinija na plaži i dalje su aktualna tema.

Vezani članci Slika nije dostupna Biste li mogli prešutjeti da vidite umirovljenika (65) kako na oltar izvodi djevojčicu (12)? Slika nije dostupna 'Ovo što ćete vidjeti više je od jednostavnog društvenog eksperimenta'

Mnoge Francuskoj susjedne zemlje na prvotnu odluku o zabrani nošenja burkinija reagirale su s nepodržavanjem takvog zakona, a među njima se našla i Velika Britanija. Upravo su tu zemlju autori jednog društvenog eksperimenta odabrali kao mjesto radnje svog pokusa, pomoću kojeg su željeli testirati reakcije slučajnih prolaznika na kontroverznu temu o nošenju burkinija na plaži, prenosi Daily Mail.

Glumica koja je utjelovila ženu muslimanku odjevenu u burkini pojavila se na plaži u mjestu Southend-on-Sea te ispružila ručnik na koji je potom sjela. Nedugo nakon nje, pojavljuje se i lažni policajac, koji od žene traži da ustane te joj govori da nije dozvoljeno nositi takvo što, nakon čega ju je upitao bi li htjela skinuti burkini

Žena odbija suradnju uz tvrdnju kako joj je dozvoljeno nositi što god ona hoće, nakon čega ulazi u verbalni sukob s policajcem, a potom dolazi i do fizičkog kontakta u kojem policajac rukom pokušava povući dio burkinija s glave. 

Dok dvojac žustro nastavlja s raspravom, pored njih se u međuvremenu našla grupica promatrača koji su stali na stranu žene te ušli u raspravu s policajcem uz argument podrške slobodnom izboru onom što svatko želi nositi, neovisno o vjerskoj pripadnosti. 

Ubrzo su priznali kako je cijela scena namještena u svrhu društvenog eksperimenta, a u blizini se našla i jedna muslimanka koja je cijeli prizor i snimila mobitelom. U šoku i otvorenih usta promatrala je žustru raspravu, a nakon što je shvatila što se uistinu događa, izjavila je kako je sretna što ništa od viđenog nije bilo stvarno. 

Promatrači koji su se uključili u raspravu pokazali su se kao dosljedni britanski protivnici odluke o zabrani nošenja burkinija na plaži, čime nisu podigli dodatnu prašinu već ionako negativno nabijenoj temi.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju