448054
448054
448054
448054
448054

Francuski upravni sud ukinuo zabranu burkinija

  • , 26.08.2016., 18:50
  • Autor:
  • komentara

Ovu odluku Državnog vijeća koja se odnosi na ljetovalište na Azurnoj obali i koja će vrijediti za čitav francuski teritorij, francuski muslimani su pozdravili kao "pobjedu prava" i "mudrosti".

 
 
 
 
Burkini (Foto: Guliver/Thinkstock)
Burkini (Foto: Guliver/Thinkstock)

Najviši francuski upravni sud u petak je povukao općinsku odluku o zabrani burkinija, upozoravajući gradonačelnike koji su donijeli takvu odluku da se svaka zabrana kupaćeg kostima koji pokriva čitavo tijelo mora temeljiti na postojanju "jasne prijetnje" javnom redu.

Ovu odluku Državnog vijeća koja se odnosi na ljetovalište na Azurnoj obali i koja će vrijediti za čitav francuski teritorij, francuski muslimani su pozdravili kao "pobjedu prava" i "mudrosti".

Rasprava o zabrani tog kupaćeg kostima koji nose neke muslimanke potaknula je žustru polemiku u Francuskoj i u inozemstvu.

Državno vijeće podsjeća sve gradonačelnike koji su se u zabrani burkinija na plažama pozivali na načelo sekularnosti da se ne mogu pozvati ni na kakve druge razloge, osim na javni red, "siguran pristup plaži, sigurnost kupanja, higijenu i pristojnost".

"Ova razumna odluka omogućit će da se smanji sadašnja napetost među našim muslimanskim sugrađanima, osobito među muslimankama", reagirao je na upit AFP-a glavni tajnik Vijeća francuskih muslimana (CFCM) Abdallah Zekri koji u okviru vijeća predsjeda Državnim opservatorijem protiv islamofobije.

Ova odluka će "određivati sudsku praksu", izrazio je zadovoljstvo Patrice Spinosi, odvjetnik Lige za ljudska prava koja se i žalila najvišem francuskom upravnom sudu. "Da, to je nerazmjerna povreda vjerske slobode i gradonačelnik nije imao ovlasti da ograniči tu slobodu", dodao je.

Ispred francuskog veleposlanstva u Londonu u četvrtak je održan prosvjed nazvan "Odjeni što želiš beach party" u znak solidarnosti s francuskim muslimankama. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se