Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlični antioksidansi

Dokazano: Što više čokolade jede neka nacija, to više nobelovaca ima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što više čokolade jede neka nacija to više nobelovaca imaju. Pokazalo je to istraživanje objavljeno danas u prestižnom New England Journal of Medicine.

Flavonoidi su vrsta antioksidansa koje nalazimo u kakau, zelenom čaju, crnom vinu, te u nekom voću. Oni usporavaju proces propadanja kognitivnih sposobnosti koji neizbježno dolazi s godinama. Ako čokolada može poboljšati kognitivne sposobnosti kod pojedinaca, onda to može napraviti i kod čitavih nacija. Upravo to je bila početna teza profesora Franza Messerllija sa Sveučilišta Columbia koji je o dobrobiti čokolade na ljudski mozak odlučio napraviti cijelu studiju.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

>> 10 zabluda o čokoladi

Rezultati studije bili su iznenađujući. Sudeći prema Messerliju 'u 23 zemlje postoji vrlo važna i jasna veza između konzumiranja čokolade neke nacije i broja nobelovaca koje ta nacija ima na milijun stanovnika'.

Na prvom mjestu po broju nobelovaca i količini pojedene čokolade nalazi se, očekivano, Švicarska. U sredini liste su SAD, Francuska i Njemačka, a na samom dnu Kina, Japan i Brazil. Jedina iznimka je Švedska u kojoj se godišnje pojede 6,4 kilograma čokolade po stanovniku. Prema tome bi trebala imati 14 nobelovaca, no ima ih 32.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene