Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrana bogova

10 zabluda o čokoladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Latinski naziv za drvo kakaovca glasi Theobroma cacao, a u prijevodi znači hrana bogova. No volimo ju i mi, obični smrtnici, ali se često suzdržavamo zbog mnogih loših stvari koje smo se naslušali o njoj. Ovo je deset najčešćih zabluda o najpopularnijoj namirnici na svijetu koje će vam pokazati da čokolada i niej tako loša, bar ne ona s visokim postotkom kakaa.

1. Čokolada podiže razinu 'lošeg' kolesterola (LDL)

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Ako ste se do sada odricali čokolade s namjerom da snizite svoj LDL kolesterol, uzalud ste se žrtvovali. Istina je da čokolada sadrži kakao maslac koji je pun zasićenih masti, većina tih masti dolaze iz stearinske kiseline zbog čega se čokolada uglavnom ne podiže razinu LDL-a, štoviše, kod nekih je ljudi čak i snižava., piše Shine.

2. Čokolada je prepuna kofeina

Istina je da čokolada sadrži određen postotak kofeina, ali ne toliko visoko koliko se često vjeruje. No, što je čokolada tamnija, to ima više kakaa. Ipak, ovisnici o kofeinu sigurno neće kavu zamijeniti čokoladom.

3. Šećer u čokoladi izaziva hiperaktivnost

Mnogi se roditelji boje da će djeca od čokolade 'poludjeti', no velik broj znanstvenih studija koje su se bavile time, nisu pronašle nikakvu vezu između šećera u prehrani i hiperaktivnosti kod djece. Postoji teorija koje objašnjava sumnju u vezu između šećera u prehrani i hiperaktivnosti kod djece. Samo okruženje i situacija, poput dječjih rođendana i proslava, stvara hiperaktivno ponašanje, pa roditelji, zbog prisustva raznih slatkiša na proslavama povezuju s hiperaktivnošću kod djeteta.

4. Dijabetičari ne bi smjeli jesti čokoladu

Iznenađenje! Čokolada zapravo ima nizak glikemijski indeks što znači da nije nužno dijabetičarima da ju izbjegavaju u prehrani. Neke su studije čak i pokazale da tamna čokolada povećava učinak inzulina kod osoba s normalnim i visokim krvnim tlakom. Naravno, svejedno se preporučuje posavjetovati s liječnikom prije uvođenja čokolade u dijabetičarsku prehranu.

5. Čokolada uzrokuje karijes i propadanje zuba

Stomatološka istraživanja pokazala su kako čokolada ima slabiji utjecaj na zubni plak nego običan kristalni šećer . Doduše, šećer nećemo grickati na dnevnoj bazi kao čokoladu, ali još je jedna studija pokazala da nema nikakve veze između stvaranja karijesa i čokolade.

6. Od čokolade se deblja

Mnogi su zdravstveni instituti dokazali kako konzumacija manjih količina čokolade svaki dan ne deblja. Naravno, debljaju dodaci i prerađevina kao što su sladoledi, frapei i vruće čokolade sa šlagom čokoladnim mrvicama i slično.

7. Čokolada nema nikakvu nutritivnu vrijednost

Unatoč raširenom uvjerenju čokolada ima status 'superhrane'. Tipična tamna čokolada ima jednaku količinu antioksidansa kao tri četvrtine šalice zelenog čaja, jedna čaša crnog vina ili dvije trećine šalice borovnica. Uz sve to sadrži i visok postotak minerala i vlakana.

8. Čokolada je afrodizijak

Iako su Asteci vjerovali u čvrstu povezanost čokolade i romantičnih osjećaja suvremena je znanost to opovrgnula. Brojne studije nisu pronašle nikakva afrodizijačka svojstva kod čokolade, no kažu kako postoji psihološki element pri kojem je osoba uvjerena da je čokolada afrodizijak, stoga tako i djeluje.

9. Zbog čokolade dobivamo akne

Mnogi tinejdžeri, ali i oni stariji, akne na svom licu pripisuju upravo čokoladi, no, pogodili ste, i u ovom su slučaju studije opovrgnule te teze. Uglavnom, znanstveno je objašnjenje kako 'prehrana nema veze s liječenjem akni kod većine pacijenata'.

10. Da bi bila zdrava čokolada mora imati barem 70 % kakaa

Preporuka većine liječnika je da se konzumira čokolada sa najmanje 70 % kakaa. Što je već udio kakaa, to je više antioksidansa. No, i kod osoba koje su konzumirale čokoladu s manjim postotkom kakaa vidjeli su se znatni pomaci u sistoličkom i dijastoličkom krvnom tlaku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene