Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posljedicu kod onih koji prežive udar su razne.


Oko 50 munja generira se svake sekunde diljem svijeta, a njih otprilike četvrtina padne na zemlju, uglavnom u tropskom predjelu. Planinsko selo Kifuka u Demokratskoj Republici Kongo je mjesto koje najviše pogađaju. Godišnje munje prema nekim procjenama ubiju 24 tisuće ljudi, a njih 240 tisuća ozlijede, piše Independent.

Vezani članci Dječaka pogodio grom VIDEO Dječaka tijekom kupanja pogodio grom: Čuo se samo udarac, pao je kao pokošen Slika nije dostupna Istražili smo: Kako izbjeći udar groma

Posljedice kod onih koji prežive su razne - od opekotina, preko moždanog udara, do oštećenja mozga i promjene osobnosti - zbog čega je Kifuka vjerojatno zanimljivo mjesto.

Većina incidenata danas su posljedica rasta popularnosti vanjskih aktivnosti kao što su hodanje, golf, ribolov, jedrenje...

DOČEKAO JE HOROR Htjela je samo uzeti grickalice iz hladnjaka

Stručnjaci kažu da bi kada vidite bljesak munje trebali početi brojati dok ne čujete grmljavinu kako bi odredili koliko je udaljena i jeste li u opasnoj zoni. Svakih pet minuta predstavlja oko 1,6 kilometara, a opasna zona je oko 9,6 kilometara. To znači da biste trebali biti na oprezu ako grom udari prije nego nabrojite do 30.

Munje privlače najistaknutiji provodnici u području ispod i u blizini oblaka, pa je najbolji način da ostanete na sigurnom paziti da niste blizu takvog objekta. Ljudi u tom području trebaju se kloniti stabala i u tim trenucima prekinuti sportske aktivnostii pričanje na mobitel. Oni u zatvorenom prostoru trebaju se držati što dalje od prozora i vrata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju