Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

DNK analizom je utvrđeno kako Oetzi, ledeni ili snježni čovjek, čije je 5.300 godina staro mumificirano tijelo otkriveno prije 20-ak godina u Alpama, samo u Austriji ima 19 živih potomaka.


Austrijski su znanstvenici otkrili da ledeni čovjek Oetzi, čije je 5.300 godina staro tijelo pronađeno u Alpama, danas ima 19 živućih muških potomaka.

Vezani članci Prosvjed u Švedskoj 01 Finska odgodila lokalne izbore, a u Stockholmu i Beču održani prosvjedi zbog mjera protiv korone Sebastian Kurz, Rudolf Anschober Austrija ulazi u još stroži lockdown: Zatvaraju se škole, radit će samo nužne trgovine, iz kuće će se moći samo uz četiri dobra razloga

Veza između njih ustanovljena je DNK analizom koju su proveli znanstvenici s medicinskog fakulteta u Innsbrucku. Toj devetnaestorici muškaraca nije rečeno da imaju slavnog pretka.

>> Liječnici utvrdili da je snježni čovjek ubijen

Voditelj istraživanja Walther Parson rekao je austrijskoj novinskoj agenciji APA da su znanstvenici ispitivali DNK iz 3.700 uzoraka darivatelja krvi u Tirolu i otkrili točno određenu genetsku mutaciju koja 19 muškaraca povezuje s Oetzijem. Žene nisu sudjelovale u istraživanju.

Oetzijevo smrznuto tijelo pronađeno je u Alpama u južnom Tirolu, na granici Austrije i Italije 1991. godine. Pronašla su ga dvojica njemačkih turista na visini od 3.200 metara. Kasnije je utvrđeno da je ipak ležao 90 metara unutar talijanskog teritorija, pa je smješten u muzej u Bolzanu. Pronađen je sa strijelom u leđima pa se pretpostavlja da je umro od te rane. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook