Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

DNK analizom je utvrđeno kako Oetzi, ledeni ili snježni čovjek, čije je 5.300 godina staro mumificirano tijelo otkriveno prije 20-ak godina u Alpama, samo u Austriji ima 19 živih potomaka.


Austrijski su znanstvenici otkrili da ledeni čovjek Oetzi, čije je 5.300 godina staro tijelo pronađeno u Alpama, danas ima 19 živućih muških potomaka.

Vezani članci Požar na Sardiniji - 1 VIDEO Italija se bori s požarima na Sardiniji: Od Europe zatražili kanadere, evakuirane stotine ljudi Granica na Tirolu Lančano pooštravanje mjera na granicama zbog novog soja korone stvorilo velike zastoje, vozači su bijesni

Veza između njih ustanovljena je DNK analizom koju su proveli znanstvenici s medicinskog fakulteta u Innsbrucku. Toj devetnaestorici muškaraca nije rečeno da imaju slavnog pretka.

>> Liječnici utvrdili da je snježni čovjek ubijen

Voditelj istraživanja Walther Parson rekao je austrijskoj novinskoj agenciji APA da su znanstvenici ispitivali DNK iz 3.700 uzoraka darivatelja krvi u Tirolu i otkrili točno određenu genetsku mutaciju koja 19 muškaraca povezuje s Oetzijem. Žene nisu sudjelovale u istraživanju.

Oetzijevo smrznuto tijelo pronađeno je u Alpama u južnom Tirolu, na granici Austrije i Italije 1991. godine. Pronašla su ga dvojica njemačkih turista na visini od 3.200 metara. Kasnije je utvrđeno da je ipak ležao 90 metara unutar talijanskog teritorija, pa je smješten u muzej u Bolzanu. Pronađen je sa strijelom u leđima pa se pretpostavlja da je umro od te rane. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook