Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oetzi nije stradao od iscrpljenosti

Liječnici utvrdili da je snježni čovjek ubijen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici koji istražuju Oetzija, mumificiranog lovca iz kamenog doba koji je 1991. pronađen na ledenjaku između Italije i Austrije, objavili su izvješće kojim se potvrđuje da je ubijen strijelom, a ne da je umro od iscrpljenosti kao što se prije tvrdilo.

'Živio je samo kratko vrijeme nakon što je pogođen strijelom', izjavio je u Bolzanu Andreas Nerlich, voditelj istraživanja provedenog na Sveučilištu Ludwig Maxililian u Muenchenu. Netom što je ubijen strijelom s leđa, Oetzi je prebolio ranu nanesenu tupim predmetom, koja nije bila smrtonosna. Možda je bila riječ o kamenu iz praćke, napisano je u izvješću što ga je Nerlichov tim objavio u internetskom časopisu Intensive Care Medicine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova studija Preci čovjeka koristili kameno oruđe prije 3,4 milijuna godina Slika nije dostupna 'Daj novac ili ću ti zabiti kamen u glavu' Izveo pljačku metodom iz kamenog doba

U istraživanju smrti snježnog čovjeka prije 5000 godina sudjelovali su neki od najboljih svjetskih stručnjaka. Nerlich i suradnici promatrali su kemijske procese u živom tkivu kako bi utvrdili koliko je vremena prošlo između Oetzijeva ranjavanja i smrti u snijegu ledenjaka Oetztala.

Njemački stručnjaci tvrde da rana s leđa potvrđuje pretpostavku da je Oetzi bio progonjen u trenutku smrti. Rana od tupog predmeta na njegovu tijelu nalazi se odmah ispod rane od strijele. 'Sad možemo doći do podataka o starosti i slijedu ozljeda', izjavio je Nerlich. Duboka brazgotina na Oetzijevoj ruci nastala je nekoliko dana prije smrti i možda je posljedica neoprezna rukovanja nožem, pokazalo je istraživanje.

'U razdoblju od samo nekoliko dana zadobio je dvije ozljede, koje bi mogle biti naznaka dvaju odvojenih napada na njega', rekao je Nerlich. Neki znanstvenici procjenjuju da je Oetziju u trenutku smrti bilo 46 godina. Njegova odjeća i oružje omogućuju uvid u način života u kamenom dobu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene