Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepoznajete li ih

Deset najpoznatijih svjetskih mostova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam popis deset mostova, koji su među najpoznatijima na svijetu.

Mostovi su nastajali iz praktičnih potreba spajanja dvaju udaljenih obala ili mjesta. Međutim, ovi mostovi s našega popisa postali su i važna turistička odredišta i važni spomenici gradova u kojima se nalaze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON POTRESA U kakvom su stanju mostovi u Zagrebu? Stručnjaci tvrde da su zasad sigurni za promet, ali jedan od najprometnijih ne bi izdržao razorni potres Rupa u zidu ''Rupa na zgradi – tempirana bomba" Zagreb će se i dalje tresti, šteta još nije sanirana, a građane i struku uzrujava novi zakon: ''Godinama smo upozoravali na ovo“

10. Sidneyski most

Jedna od najpoznatijih i najfotografiranijih turističkih atrakcija Australije upravo je ovaj most. Nije najduži, ali je najveći čelični most na svijetu. Nalazi se 134 metra iznad sidneyske luke. Gradnja je trajala osam godina, a most je otvoren 1932.

9. Stari Most u Mostaru

Mostarski Stari Most spaja dvije obale rijeke Neretve u BiH. Izgradili su ga Turci još 1566. i mirno je stajao punih 427 godina, dok nije srušen u ratu 1993. godine. Nekoliko godina nakon rata pokrenuta je inicijativa obnove mosta te je on ponovno izgrađen uz pomoć njegovih starih srušenih dijelova. Ponovno je otvoren 2004., a s njega se održavaju poznati skokovi u Neretvu.

8. Si-o-se Pol

'Most od 33 luka' poznati je iranski spomenik koji se nalazi u gradu Isfahanu. Jedan je od najpoznatijih primjera safavidskoga stila građenja. Izgrađen je 1602. godine od cigle i kamena, dug je 295, a širok 13,75 metara. Navodno je prema originalnim nacrtima most trebao imati 40 lukova, a njihov je broj naknadno smanjen na 33.

7. Akashi-Kaikyo

Najduži je to viseći most na svijetu. Dug je 1.991 metar, a njegova je izgradnja trajala gotovo 12 godina. Za promet je otvoren 1998. godine. Njegova je dužina trebala biti 1.990 metara, međutim, potres koji se dogodio u gradu Kobe 1995. godine odmakao je dva velika tornja pa se most morao produžiti za jedan metar.

>> FOTO Impresivni bedemi svjetskih gradova, među njima i Dubrovnik!

6. Rialto

Najstariji od četiri mosta koji se nalaze u venecijanskom Grand Canalu. Izgrađen od kamena 1591. godine, prema nacrtima Antonija da Ponte, koji su smatrani pretencioznima, a mostu se nije predviđao dug rok trajanja. Danas, pak, predstavlja jedan od simbola Venecije.

5. Karlov most

Poznati gotički kameni most preko rijeke Vltave spaja dvije obale Praga. Gradnja mosta započeta je 1357. godine, za vrijeme vladavine Karla IV., a završena je početkom 15 stoljeća. Kao jedini prijelaz preko Vltave, Karlov most bio je vrlo važna veza između starog grada i prostora oko praškog dvorca. Most je i Prag učinio važnom trgovačkom poveznicom između istočne i zapadne Europe. Danas je jedan od najposjećenijih spomenika u Pragu.

4. Tower Bridge

Kombinacija pomičnoga i visećeg mosta preko rijeke Temze kultni je simbol Londona. Nalazi se u neposrednoj blizini Tower of Londona, zbog kojega je i dobio ime. Izgradnja je započeta 1886. godine i trajala je 8 godina. Most se sastoji od dva tornja koji su na gornjoj razini spojeni dvama horizontalnim šetalištima, koji su dizajnirani da izdrže sile visećih dijelova mosta.

3. Millau

Vijadukt Millau proteže se nad dolinom rijeke Tarn, u blizini Millaua u južnoj Francuskoj i najviši je most na svijetu. Visok je 343 metra, a dug 2.460 metara. Od Eiffelovoga je tornja viši za 40-ak metara, piše Touropia. Dopuštena brzina vožnje na ovom je mostu morala biti smanjena sa 130 na 110 kilometara na sat, zbog brojnih turista koji su sporije vozili kako bi fotografirali okolicu s vijadukta, ali i vijadukt sam.

2. Golden Gate

Viseći most koji spaja San Francisco i okrug Marin. Remek-djelo arhitekta Josepha B. Straussa, čija se statua nalazi na južnom vidikovcu. Most je završen 1937. godine, a izgradnja je trajala 7 godina. U to je doba bio najduži viseći most na svijetu, a do danas je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u San Franciscu. Njegova je karakteristična crveno-narančasta boja odabrana kako bi most bio vidljiviji u magli, koja se često zna spustiti na nj.

1. Ponte Vecchio

'Stari most' srednjovjekovni je prijelaz preko rijeke Arno u Firenci i jedini je firentinski most koji je preživio Drugi svjetski rat. Most je poznat po malenim dućanima, koji se nalaze na njemu, baš kao i u doba Medicija. Smatra se da je upravo s ovoga mosta potekla riječ 'bankrot'. Naime, trgovcu bi, koji nije mogao platiti svoje dugove, vojnici slomili stol na kojemu je prodavao svoju robu, a taj se proces nazivao 'bancorotto', što znači 'slomljeni stol'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene