Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prkose zubu vremena

FOTO Impresivni bedemi svjetskih gradova, među njima i Dubrovnik!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovih je 12 svjetskih gradova i do danas sačuvalo svoje prekrasne stare bedeme koji ih okružuju.

Gradske su se zidine tijekom povijesti gradile kao zaštita od neprijatelja. U gradove se moglo ući tek kroz masivna gradska vrata, koja su zatvarala nakon određenog sata u danu. Danas zidine privlače veliki broj turista, koji žele doživjeti srednjovjekovnu atmosferu koju one pružaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izračunao Dnevnik Nove TV Zanimljiva računica: Pogledajte u kojim će gradovima najviše rasti plaće, ali i tko će biti na gubitku Iločke zidine projekt rekontrukcije "Strogo zabranjeno približavanje!" Urušio se dio povijesnih zidina, za sve krivi radovi na obnovi?

12. York

Stari grad na sjeveru Engleske. Osnovali su ga Rimljani, a tijekom povijesti kroz njega su prošli i Vikinzi, da bi na kraju završio u sklopu engleskoga kraljevstva. Dom je najveće gotičke katedrale u sjevernoj Europi. Gradske zidine postoje još od rimskih vremena, a većina i danas preostalih datira iz 12. i 14. stoljeća.

11. Harar

Ovaj se grad nalazi u istočnoj Etiopiji i stoljećima je bio trgovački centar, koji je spajao Afriku s Arabijom. Ima čak 82 džamije, 102 oltara i jedan je od važnijih islamskih gradova. U 16. su stoljeću izgrađeni gradski bedemi, koji su imali pet gradskih vrata. Bedemi, nazvani Jugol, još su uvijek netaknuti i postali su simbol grada.

10. Taroudant

Berberski grad u dolini Souss ima najočuvanije gradske zidine u Maroku. Zidine su izgrađene u 16. stoljeću, za vrijeme vladavine dinasije Saadi. Danas su simbol grada velike tržnice, a nalaze se pokraj dva glavna gradska trga.

9. Toledo

Toledo je jedan od bivših prijestolnica španjolskog carstva. Datira još iz rimskih vremena, s tri je strane okružen rijekom Tajo, a na četvrtoj s dva golema srednjovjekovna bedema.

8. Pingyao

Maleni je kineski gradić poznat po dobro očuvanim gradskim bedemima. Velebne zidine uključuju šest velikih gradskih vrata, 72 stražarske kule, a u samoj se gradskoj arhitekturi malo toga promijenilo u proteklih 300 godina, piše Touropia. Pingyao se smatra jednim od najbolje očuvanih gradova okruženih zidinama na svijetu.

>> 10 najtraženijih hrvatskih otoka među turistima!

7. Obidos

Obidos je grad koji su u 8. stoljeću osnovali Mauri u Portugalu. Gradske su zidine bile preuređene u 14. stoljeću, a izgrađene su od mramora i lokalnog kamena. Očuvani gradski izgled danas predstavlja mamac za brojne turiste u Portugalu.

6. Xi'an

Jedan od najstarijih kineskih gradova, s poviješću dugom više od 3.100 godina. Grad je tisuću godina bio prijestolnica za 13 dinastija, a ukupno je 73 cara carevalo njime. Dom vojske od terakote i krajnji istočni cilj Puta Svile, Xi'ian ima dobro očuvane gradske bedeme, koji su preuređeni u 14. stoljeću tijekom vladavine dinastije Ming. To su ujedno i jedni od najvećih gradskih bedema.

5. Itchan Kala

Itchan Kala bedemi su grada Khiva u Uzbekistanu. Stari grad dom je mnogih povijesnih spomenika i starih kuća, koje uglavnom datiraju iz 18. i 19. stoljeća. Gradske zidine imaju i 4 gradska vrata, a tijekom povijesti su uništavane nekoliko puta, ali su svaki put iznova izgrađene.

4. Avila

Srednjovjekovni grad Avila u zapadnoj Španjolskoj ima nevjerojatno dobro očuvane gradske zidine, koje okružuju cijelu staru gradsku jezgru. Imaju devet vrata i 88 tornjeva, na većini kojih se nalaze gnijezda roda. Izgrađene su u 11. i 12. stoljeću.

>> Ovo je 7 najvećih statua na svijetu

3. Carcassonne

Ovaj je francuski grad najveći grad okružen zidinama u Europi. Gradska se utvrda sastoji od dva vanjska zida i tornjeva koji su građeni tijekom dugog vremenskog razdoblja. Jedan dio grada datira iz rimskog razdoblja i vidno je drukčiji od ostatka izgrađenog od crvene cigle i crijepa od terakote. Jedan od tornjeva koristila je i Inkvizicija u 13. stoljeću i još uvijek se zove 'toranj inkvizicije'.

2. Jeruzalem

Sveti grad za tri religije, židovsku, kršćansku i islamsku, ujedno i glavni i najveći grad Izraela. Gradske su zidine sve do kasnog 19. stoljeća okruživale cijeli grad. Od drevnih su vremena grad čuvale od neprijatelja. U 16. je stoljeću, za vrijeme vladavine Osmanlijskog carstva, odlučeno da će se u gradu podići potpuno nove zidine na temeljima starih zidova. To su zidine koje Jeruzalem okružuju i danas.

1. Dubrovnik

Grad na krajnjem jugu Hrvatske, 'biser Jadrana' i jedan od najpoznatijih mediteranskih turističkih odredišta. Dubrovnik je bio i jedini grad-država Jadrana koji se mogao suprotstaviti Veneciji, a u 15. i 16. stoljeću bio je strahovito razvijen. Dubrovačke su zidine svjetski poznate. Izgrađene u vremenu od 12. do 17. stoljeća, dobro su očuvane još i danas.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene