Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekad namirnica bez koje nije prolazio nijedan obrok, kruh se danas pretvorio u omraženog neprijatelja. Ali treba li to stvarno i biti?


Među australskim ženama nedavno je provedeno istraživanje koje je pokazalo da njih 43 posto izbjegava jesti kruh kada želi smršavjeti, 20 posto osjeća krivnju kada ga jede, a za više od polovice žena kategorija zdravog kruha je zbunjujuća.

Vezani članci Döstädning / Ilustracija Bi li se Hrvatska mogla ugledati na Švedsku? Imaju rješenje velikog problema koji mnogima teško pada Slika nije dostupna Više ugljikohidrata za manje kilograma i stresa

Za potrebe istraživanja koje je inicirala poznata australska pekara kako bi promijenila stavove prema jedenju kruha, ispitano je više od 1000 žena starosti između 25 i 65 godina.

Prati ga loš imidž

Namirnicu koja se nekad smatrala relativno zdravim dijelom svakodnevne prehrane, danas prati loš imidž - kruh se navodi kao jedan od glavnih krivaca za debljanje i nadimanje, a ni gluten koji je njegov sastojak nije omiljen,

Istraživanje je pokazalo da je trećina žena u potrazi za zdravijim opcijama kada je u pitanju kruh, dok ih 65 smatra da bi informacije o zdravijim alternativama trebale biti dostupnije. Također, roditelji su priznali da ograničavaju unos kruha svojoj djeci jer ne žele da postanu pretila.

'Brojne zdravstvene prednosti'

Nutricionistica i zdravstvena stručnjakinja Sharon Natoli rekal je da se negativan stav prema ugljikohidratima pojavio 1990-ih godina kada su se pojavile dijete poput Atkinsove.

Smatra da postoji nedostatak osnovnog znanja o zdravim opcijama kada je u pitanju kruh.

'Pravi izbor kruha može donijeti brojne zdravstvene prednosti', kaže Natoli i dodaje da nema dokaza da kruh sam deblja, piše Daily Mail.

'Velike studije pokazale su da će ljudi koji imaju veći unos cjelovitih žitarica, poput kruha od cjelovitih žitarica, manje vjerojatno biti pretili ili dobiti na težini tijekom vremena', kaže.

'Mnoge žene nisu svjesne značajnih prehrambenih prednosti integralnog kruha među kojima su vlakna, vitamin B, magnezij i željezo', objasnila je.

Slaže se da je vrlo važno da svaki potrošač ima pristup svim informacijama potrebnim za pravi izbor kruha, Primjerice, za ljude koje brine zdravlje srca dobar je kruh koji ima visok udio sjemenki i žitarica cjelovitog zrna.

I iako su ga neki odlučili izbaciti iz prehrane, kruhu mnogi i dalje teško mogu odoljeti i to iz vrlo jednostavnog razloga - ukusan je. Potvrdilo je to i ovo istraživanje, odnosno 83 posto ispitanih žena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju