Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Codex Gigas, odnosno Divovska knjiga, najveći je očuvani srednjovjekovni rukopis te se danas nalazi u Nacionalnoj knjižnici u Stockholmu.


Knjiga je visoka 92 centimetra, debela 22 centimetra i teška 74 kilograma, te se vjeruje da je zbog nje autor morao oderati čak 160 životinja, najvjerojatnije magaraca.

Vezani članci Slika nije dostupna Nije istjerao vraga: Svećenik tvrdi da mu Sotona šalje SMS-ove Slika nije dostupna FOTO Dubrovnik: Slučajni pronalazak koji je oduševio svijet!

Po svemu sudeći je napisana u 13. stoljeća u benediktinskom samostanu u selu Podlažice u Čekoj, a predaja kaže da je na njoj radio samo jedan redovnik.

Navodno je taj čovjek trebao biti živ zazidan jer je prekršio samostanske zavjete, no kako bi spasio svoj život, obećao je u jednoj noći napisati knjigu u kojoj će se naći svo znjanje ovoga svijeta.

Misteriozni natpisi u grobnici iz 12. stoljeća, pozivaju se na 'Veliku knjigu moći'

Svjestan da u tome neće uspjeti, za pomoć se u zamjenu za svoju dušu obratio samome Luciferu, a na što je "pali anđeo" pristao.

Dapače, kaže dalje legenda, upravo je Lucifer bio taj koji je na 290. stranici u knjizi nacrtrao autoportret, pa odatle i vjerovanje da je knjigu "začarao" i da je ukleta.

Kako bilo, sudjelovao "svjetlonoša" u stvaranju knjige ili ne, da je knjigu napisao samo jedan autor vjeruje i paleograf Michael Gullick, koji je do takvog zaključka došao na temelju analize rukopisa i tinte dobivene iz zdrobljenih gnijezda insekata.

Autoportret koji je prema predaji stvorio sam Lucifer

Nadalje, stručnjaci su naravno utvrdili i to da je stvarana "malo više" nego li od sumraka do zore, pa je tako slikovito rečeno da je netko na njoj neprekidno morao raditi punih pet godina kako bi nastala.

Codex Gigas započinje Starim zavjetom, slijede ga dva djela Josipa Flavija, u njemu su detaljno opisani i obredi egzorcizma, a moguće je čak pronaći i vradžbine pomoću kojih se identificiraju i hvataju lopovi.

Donosimo u nastavku dokumentarni film koji je o toj knjizi prikazan na National Geographicu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju