Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izležavanje po kauču čitav dan neće škoditi samo vašem struku, već bi moglo i smanjiti vaš mozak.


Muškarci i žene koji nisu u formi u svojim 40-im godinama života, imali su manje sivih stanica u mazgu do vremena kad su dostigli 60 godina života, otkrila je nova studija. Neki od njih imali su i slabije rezultate na testu mentalnih sposobnosti.

Vezani članci Dobile kilograme (Foto: boredpanda.com) Ponosno pokazale svoja tijela nakon što su dobile nekoliko kilograma Kilaža nije bitna (Foto: thechive.com) - 19 Djevojke dokazale da kilaža nije najvažnije, postoji nešto mnogo bitnije

Autori spomenute studije ističu da održavanje forme u sredovječnoj dobi može pomoći u održavanju mozga mlađim.

"Mnogi ljudi ne počinju brigu o zdravlju mozga sve do kasnije životne dobi, no ova studija pruža nove dokaze da određena ponašanja i faktori rizika u srednjoj dobi, mogu imati posljedice na starnje mozga u kasnijoj dobi", rekla je autorica studije Nicole Spartano sa Sveučilišta Boston, prenosi Daily Mail.

U studiji se pratila forma i zdravlje mozga 1200 odraslih sudionika tijekom perioda od 20 godina. Na početku studije su žene i muškarci, koji su tad bili u dobi od 41 godine života, testirani na spravi za trčanje.

Kad su navršili 60, podvrgnuti su snimanju mozga i testovima mentalnih sposobnosti. Oni kojima su otkucaji srca bili znatno povišeni na traci za trčanje prije 20 godina, imali su manje sivih stanica u mozgu s navršenih 60 godina života.

Oštećenje krvnih žila u mozgu može doprinjeti strukturalnim promjenama i gubitku kognitivnih sposobnosti, zaključila je Spartano. Dakle, loš krvni talk kao posljedica nebrige o vlastitom tijelu u srednjoj dobi, definitivno dolazi na naplatu u kasnoj životnoj dobi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook