Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznajte zašto

ČISTA ILUZIJA? 'Boje postoje samo u našem umu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruže nisu crvene, a ljubičice nisu ljubičaste.

U knjizi 'Izvan boje' argumentira se podatak da su boje samo iluzije. Autorica knjige, dr. Mazviita Chirimuuta istraživala je povijesne debate da boje nepostoje, barem ne u doslovnom smislu, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Rijeka Trent Izdano upozorenje FOTO Što je sad ovo? Rijeka mijenjala boje, ubrzo stiglo i objašnjenje Slika nije dostupna Ilustracije na izložbi Pogledajte kako životinje vide boje

Ono što postoji je svjetlo, a um je taj koji svjetlo pretvara u boju. 'Od svih svojstva koje predmeti imaju, 'boja lebdi nelagodom između subjektivnog svijeta osjeta i zapravo objektivnog svijeta.' Tako barem smatra ova profesorica na Sveučilištu Pittsburg
Optičke iluzije, kao što su plava i crna haljina koje su ove godine bile predmet viralne rasprave, pokazuje kako predmeti imaju boje koje promatrači različito percipiraju.

Boja samo privremeno ostavlja utisak u našem oku. To znači, da ako gledate sliku koja se sastoji do vaših prethodnih iskustava, vaš se mozak ponaša kao da su predmeti na trenutačnoj slici također stvarni na isti način.

Mislite da crvena razbuđuje, a plava smiruje? E, pa nije baš tako!

'Ako se na trenutak odmaknemo, možemo cijeniti koliko je čudno da čak očekujemo da bude povezanost između manifestiranog vizualnog svijeta, koje je podloćno našim osjetima, te razrijeđene znanstvene slike svijeta sastavljene od fizičkih čestica.
Ali ne radi se samo o uvjetima svjetla ili optičkim iluzijama - dokazi se gomilaju dok nemamo način da nešto opišemo, možda nećemo vidjeti da je tamo', kazala je dr. Chirimuuta.

Davni jezici, naprimjer, nisu imali riječ za plavo i znanstvenici vjeruju kako je to rezultat toga da naši preci nisu primjećivali da je boja uopće postojala.

Prije nekoliko godina, istraživači su članovima plemena Himba pokazali krug s 11 zelenih kocki i jednom plavom. Međutim, oni ih nisu razlikovali. Ali kada su im pokazane različite nijanse zelene, za svaku su imali drugi naziv jer su razlikovali brojne nijanse zelene. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene