Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako bi sljedeće moglo izazvati mnoge kontroverze, časopis Time prenosi kako su prastari Izraelci štovali boga Jahvea i božicu Ašeru, božicu plodnosti, koja je bila navodno uključena u prve verzije Biblije.


Spomen o tome prvi put je iznio povjesničar Raphael Patai, koji je i iznio tu teoriju još 1967. godine, prenosi Discovery. No novo svijetlo toj teoriji dala je Francesca Stavrakopoulou, koja predaje teologiju i religiju na Sveučilištu Exeter.

Vezani članci Eva i zmija Priča o Adamu i Evi dobila verziju za TikTok, nekima je super, drugi misle da je svetogrđe Biblija, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSEL) Brat i sestra nisu plaćali poreze jer su "protiv Božje volje i zakona" pa završili na sudu

Ona tvrdi kako natpisi na prastaroj keramici pronađenoj u sinajskoj pustinji ukazuju na štovanje Jahve i Ašere kao para, a poglavlje u Knjizi Kraljeva spominje božicu u Jahvinom hramu. Pronađeni su još i mnogi tragovi u starim tekstovima, nakitu i figuricama iskopanim u starom sirijskom priobalnom gradu.

Stavrakopoulouino otkriće podupire i J. Edward Wright, predsjednik Centra za učenje judaizma u Arizoni i Instituta za arheološka istraživanja u Arizoni. On je potvrdio kako nekolicina hebrejskih tekstova spominje Jahvu i njegovu Ašeru. No, čini se kako se otad gotovo svaki trag i spomen te božice izbrisao iz Biblije.