Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije svega, postavljajte pitanja tako da se na njih treba odgovoriti na najjednostavniji mogući način, s da ili ne.


Kada niste sigurni da li vas netko laže, a što je gotovo svakodnevna situacija, postoje znakovi koji upućuju na to s kime imate posla. Na njih je ukazao nekadašnji agent FBI-ja Jack Schafer u knjizi The Like Switch koja je objavljena još u siječnju 2015. godine i iz koje mediji često posude poneki savjet.

1.) Zaobilaženje izravnog odgovora

Vezani članci Serijski ubojica, ilustracija Riješen misterij star pola stoljeća: Dešifrirana zagonetna poruka zloglasnog serijskog ubojice Lovci na obmane Lovci na lažljivice prokazali instagramuše koje peglaju slike do neprepoznatljivosti

Postavljajte pitanja tako da se na njih treba odgovoriti na najjednostavniji mogući način, s da ili ne. Onaj tko vas laže, često će pribjegavati sivoj zoni i tražiti drugi izraz, odnosno ulaziti u jezične vratolomije. 

Dođe li do takve situacije, postavite isto pitanje ponovo. Ne dobijete li opet jednostavan odgovor, "da" ili "ne", imate svako pravo početi sumnjati.

2.) Pa

Onaj tko već unaprijed zna da vam neće dati odgovor koji želite čuti, u smislu da vam ne želi reći istinu, vrlo često nesvjesno počinje odgovor uz veznik "pa"!

3.) "Zašto da ti vjerujem na riječ?"

Upitate li nekoga u čije riječi sumnjate trebate li mu vjerovati, onaj koji vam govori istinu će često biti izravan pri odgovoru.

"Jer ti govorim istinu" je rečenica koju želite čuti, dok lažljivci često pribjegavaju drugačijim formulacijama. Primjerice "jer sam iskrena osoba," "ne moraš mi vjerovati ako ne želiš" ili "nemam razloga lagati", su izrazi koji upućuju na to da sugovornik manipulira.