Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'To je uzbudljivo otkriće. Bilježnica je komadić koji je dosad nedostajao u rekonstrukciji ekspedicije', kazao je Nigel Watson, izvršni direktor Zaklade Antarktika.


Bilježnica s fotografijama koja je pripadala znanstveniku iz tragične ekspedicije na Antarktici Roberta Scotta pronađena je nakon što je više od sto godina bila zarobljena u ledu.

Vezani članci Zaleđena mrežica Od hladnoće im se smrznula mrežica na na prozoru, pucketanje je zabavilo cijelu obitelj Zaleđena trava Zvučna poslastica: Snimio smrznutu travu, gledatelji tvrde da su dobili žmarce od zvuka

Bilježnica čije otkrivanje je obznanila Zaklada za Antarktiku Novog Zelanda, pripadala je Georgeu Murrayju Levicku a pronađena je nakon topljenja snijega tijekom australskog ljeta, nedaleko od baze Terra Nova, nazvane po imenu kitolovca koji je prevozio Scotta i šezdesetak muških članova ekspedicije 1911.

Rukopis iz bilježnice još je čitljiv ali je uvez uništen ledom.

'To je uzbudljivo otkriće. Bilježnica je komadić koji je dosad nedostajao u rekonstrukciji ekspedicije', kazao je Nigel Watson, izvršni direktor Zaklade Antarktika.

Istaknuto je da su stranice poslane na Novi Zeland radi restauriranja i uveza prije nego ih vrate na Antarktiku gdje se Zaklada brine o očuvanju pet logora koje su koristili istraživači Robert Scott, Ernest Shackleton i Edmund Hillary.

Napokon znamo koliko ih ima na Zemlji!

Nakon što je dospjela do Antarktike, ekspedicija kapetana Scotta razdvojila se u dvije skupine. Sedamnaestog siječnja 1912. skupina predvođena Scottom došla je do Južnog pola gdje je ustanovila da je Norvežanin Roald Amundsen bio brži za nekoliko tjedana.

Na povratku, kapetan Scott i njegovi kolege umrli su zbog gladi i ekstremnih meteoroloških uvjeta.

Pripadajući drugoj skupini, George Murray Levick putovao je duž obale radi izviđanja, ali baza u kojoj je radio zahvaćena je ledom što je spriječilo brod da dođe po istraživače.

Levick i petorica kolega u njegovoj pratnji preživjeli su iskopavši sklonište u ledu i hraneći se pingvinima i tuljanima.

Levickova bilježnica ne sadrži velika otkrića. Radi se o datumima, opisu tema i detaljima, s fotografijama snimljenima početkom ekspedicije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook