Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako geni nisu ključan niti dovoljan faktor u određivanju nečije seksualne orijentacije, stručnjaci tvrde da imaju utjecaja.


Posljednje istraživanje američkih znanstvenika, provedeno na 400 gay muškaraca, pokazalo je kako geni na barem dva kromosoma utječu na spolnu orijentaciju muškaraca, prenosi britanski Guardian.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Getty Images) Smanjena skrb za trudnice: Prije je pratnju na porođaju imalo 62 posto žena, a u vrijeme pandemije 21 posto Žene na poslu (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Samo šest posto zaposlenih žena među najbolje plaćenim zaposlenicima

Radi se o kromosomu imena Xq28, no znanstvenici nisu sigurni o kojim se sve genima radi dodajući kako se ne radi o ključnom utjecaju koji će odrediti spolnost kod muške populacije.

Navedeni nalazi nisu prvi rezultati kojima su znanstvenici pokušali dokazati povezanost gena i seksualne orijentacije. Američki znanstvenik Dean Hamer 1993. Napravio je istraživanje na 100 gay muškaraca, kod kojih je uvidio da postoji korelacija između homoseksualnosti i nasljeđivanja: preko 10% braće gay muškaraca bilo je iste orijentacije, u usporedbi s 3% kod ukupne populacije.

Pariz: Konzervativci prosvjeduju protiv istospolnih brakova i rodne teorije u školama

Osim povezanosti s genima, Hamer je otkrio kako veću šansu za homoseksualnu orijentaciju imaju rođaci po majčinoj liniji, pa je detaljnije istraživao X kromosom. U radu koji je uslijedio došao je do otkrića kako je čak 33 od 40 gay braće naslijedilo slične genetske markere u dijelu Xq28 kromosoma. Unatoč tome geni i dalje nisu dovoljni niti nužni da bi odredili nečiju seksualnu orijentaciju.

Da geni zaista nemaju važnu ulogu pokazuje i istraživanje provedeno na blizancima, gdje se pokazalo brat blizanac gay muškarca ima veću šansu biti heteroseksualac. Također, znanstvenici ističu kako veću ulogu igraju mnogi drugi faktori, poput razine hormona kojima je dijete izloženo tijekom trudnoće.

Alan Sanders, jedan od suradnika istraživača Michaela Baileyja, koji je iznio rezultate, ističe kako svrha otkrića nije i ne bi smjela biti razvijanje testa za otkrivanje seksualne orijentacije te dodaje kako je misao da postoji homoseksualni gen 'pojednostavljivanje' cijele priče. 'Na koji god način geni utječu na seksualnu orijentaciju, može se reći da doprinose heteroseksualnosti jednako kao i homoseksualnosti', zaključuje Sanders.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook