Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Injekcija etanola u srce, koji se nalazi i u alkoholnim pićima, spasila je život 77-godišnjem Britancu Ronaldu Aldomu.


Nakon što je Britancu u srce 'servirana' doza čistog etanola, pri čemu su liječnici tretirali njegov neuobičajeni srčani ritam, osjećao se dobro, kazao je njegov liječnik dr. Tom Johnson, prenosi New York Daily News.

Vezani članci Ilustracija Preporuka da ne konzumiraju alkohol nakon cijepljenja naljutila Ruse: ''To mi stvarno smeta'' Dezinfekcija ruku, ilustracija Rusi na tulumu ostali bez alkohola pa udarili po dezinficijensu, sedmoro ih preminulo

Bilo je to prvi put da je dr. Johnson, koristio etanol kako bi otklonio tahikardiju (povećanje broja otkucaja srca). 'Nije bilo druge mogućnosti', rekao je dr. Johnson.

Ovom je tretmanu Aldom bio podvrgnut prije šest tjedana kada je bilo gotovo sigurno da će izgubiti bitku za život. 'Iako to možda zvuči potpuno barbarski, bilo je veoma zahvalno, ali imalo je i veliki rizik', rekao je doktor.

>> Pronašli formulu za regeneraciju oštećenih stanica srca

Ovaj potez bio je veoma riskantan jer je Aldomovo srce bilo oštećeno, ali njegovi liječnici u ključnom su trenutku zaključili da je to posljednja opcija koja im je preostala. 'Divno je što su liječnici učinili sve da mi pomognu. Da nisu ovo učinili, sada ne bih bio ovdje', rekao je Aldom.

Ova procedura nije rutinska niti u SAD-u, objasnio je dr. Richard Page, predsjednik odjela za medicinu na Sveučilišta u Wisconsonu. Efekti injekcija etanola teško se kontroliraju. 'To nije nešto za što se liječnici tek tako odluče kad osoba doživi srčani zastoj', zaključio je dr. Page.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook