Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izložba Aija Weiweija otvara se ovaj tjedan na otoku Alcatrazu u zaljevu San Francisca, simbolu strogo čuvanog zatvora, pojma koji je jedna od okupacija tog kineskog umjetnika izuzetno cijenjenog na Zapadu, a disidenta u domovini.


Izložba naslovljena "@Large: Ai Weiwei on Alcatraz" moći će se razgledati do 26. travnja 2015. na otoku koji je postao i ostao sinonim najstrože čuvanog zatvora iako je kaznionica zatvorena 1963. godine.

Vezani članci HGSS Twitter - 6 Aktivni su na terenu i društvenim mrežama, ali na njihovom Twitteru ne želite završiti Izložba Ars et virtus Hrvatska – Mađarska - 3 Najveći galerijski pothvat u Zagreb donosi najstariju zastavu Hrvatske i vrijedne povijesne eksponate

Ai Weiwei je stvorio brojne skulpture, zvučne i multimedijske instalacije dizajnirane upravo za Alcatraz.

FOTO U zloglasnom Alcatrazu uslikali duh djevojke

Posjetitelji izložbe dobit će priliku pristupiti u dijelove otoka koji su uobičajeno zatvoreni za turiste.

Najveća samostalna izložba kineskog umjetnika bila je proljetos priređena u Muzeju Martin-Gropius u Berlinu, a među izlošcima bila je i reprodukcija bijele ćelije u kojoj su umjetnika 81 dan kineske vlasti držale zatvorenim. Oštar kritičar kineskog režima zbog gušenja slobode govora i ljudskih prava, Ai nije mogao doći na otvorenje u Berlin jer mu vlasti nakon izlaska iz zatvora nisu vratile putovnicu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook