Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novopečeni američki državni tajnik John Kerry mandat je započeo neugodnim gafom, a State Department je brzopotezno u transkriptu govora 'izbrisao' pogrešku.


Američkom državnom tajniku Johnu Kerryju prošli se tjedan, dok je hvalio američke diplomate koji rade na osiguravanju demokratskih institucija u državi središnje Azije, omaknula jezična pogreška pa je izmislio novu državu - Kirzahstan, prenosi britanski The Telegraph.

Vezani članci Bombaški napad u Afganistanu - 1 Krvavi napad na liječnike: Petero poginulih u Afganistanu u eksploziji podmetnute bombe Slika nije dostupna Na slobodu pušten američki vojnik koji je u Afganistanu bio zatočen 5 godina

Kerry je mislio na Kirgistan, siromašnu državu s 5,5 milijuna stanovnika, no čini se da ju je pomiješao s bogatim susjednim Kazahstanom pa je nastala nepostojeća država Kirzahstan, piše list.

>> SAD za diplomatsku akciju u Siriji

To je njegov prvi veći gaf otkad je izabran na mjesto američkog državnog tajnika. No, pogreška poprima nešto veće razmjere s obzirom na to da je Kirgistan ključni američki saveznik u ratu protiv Afganistana i važan primatelj američke pomoći, koja je u 2011. iznosila oko 41 milijun američkih dolara. Washington radi na promidžbi demokratskog razvoja u toj zemlji otkad su u njoj s vlasti svrgnuti diktatori te 2011. provedeni slobodni izbori.

State Department je u transkriptu govora "izbrisao" pogrešku iz Kerryjeva govora održanog prije njegova prvog puta u inozemstvo u funkciji američkog državog tajnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook