Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi državni tajnik

SAD za diplomatsku akciju u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države razmišljaju novom diplomatskom akcijom pokušati okončati sukob u Siriji, rekao je državni tajnik John Kerry i odbio potvrditi da je lani prijedlog o naoružavanju ustanika pobudio nesuglasice u američkoj vladi.

'Razmatramo koje mjere, napose diplomatske, poduzeti da smanjimo ovo nasilje', rekao je Kerry na prvom susretu s novinarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak u Rijadu Sirijska oporba spremna pregovarati s Asadom Slika nije dostupna Razlike na stranu Ban Ki-moon pozvao Rusiju i SAD na suradnju u borbi protiv terorizma

>> Potvrdio i Senat: John Kerry novi je državni tajnik SAD-a

Nakon 22 mjesec sukoba i više od 60.000 ubijenih u Siriji američki ministar obrane Leon Panetta priznao je da je ljeti 2012. podržao prijedlog tadašnje državne tajnice Hillary Clinton o naoružavanju sirijskih ustanika.

Prijedlog je odbijen jer je predsjednik Barack Obama ocijenio da treba štititi sirijske civile, Izraelce i sigurnost Sjedinjenih Država. 'Ne znam kakvi su se razgovori vodili u Bijeloj kući i neću se vraćati unatrag. Ovo je sada nova vlada sada, drugi mandat predsjednika, ja sam novi državni tajnik i napredovat ćemo od te točke', rekao je Kerry.

Washington dvije godine humanitarno pomaže Siriju te izbjeglice u susjednim zemljama. Priznao je, međutim, da odavna koordinira vojnu pomoć iz zemalja Perzijskog zaljeva kako to 'oružje ne bi palo u pogrešne ruke' naoružanih islamističkih skupina.

Američki list The New York Times otkrio je 2. veljače da je Clinton predložila naoružavanje pobunjenika, a osim Panette podržali su je i general Martin Dempsey te tadašnji šef CIA-e David Petraeus. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene