Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krvari li vam nos - zabacite glavu unazad, progutate li otrov - izazovite povraćanje... Jesu li ovi savjeti najbolji ili nam ipak i oni mogu naškoditi?


1. Krvarite li iz nosa ne zabacujte glavu unazad

U slučaju krvarenja iz nosa većinu ljudi ćete vidjeti kako automatski zabacuju glavu unazad pokušavajući zaustaviti potok krvi koji im se izlijeva po omiljenoj majici. No, zabacivanje glave i nije najpametnije rješenje budući da se na taj način krv slijeva niz grlo i završava u želucu što može izazvati iritaciju i povraćanje. Umjesto toga, većina liječnika preporučuje da sjednete, začepite nos i nagnite se naprijed. Tako ćete spriječiti slijevanje krvi u želudac, ali i po odjeći. Dodajmo tu i još jedan savjet naših baka: kada nagnete glavu prema naprijed stavite na vrat hladan oblog, to će suziti krvne žile zbog čega će se krvarenje brže zaustaviti.

2. U slučaju trovanja ne pokušajte izazvati povraćanje

Vezani članci Mario Puškarić Mario je već pet godina prikovan za krevet i treba pomoć: "Vjeruješ u sustav i nadaš se, a onda shvatiš da si sam" Aleksej Navaljni Aleksej Navaljni: "Iza mog trovanja stoji Vladimir Putin. To je jedina verzija za koju znam"

Ako ste progutali neku otrovnu supstancu vjerojatno vam je prvi nagon da to isto pokušate izbaciti iz sebe. No to bi moglo biti još opasnije od samog unošenja otrova u organizam jer je većina otrova prema bazi kiselog ili alkalijskog sastava zbog čega bi po povratku kroz probavni trakt mogla znatno opeći vaše ždrijelo. Koliko god bizarno zvuči, za prvu ruku je možda najbolje da otrov ostane u vašem želucu koji ionako obitava u kiselom okruženju. A budući da postoji golem broj različitih otrova ne postoji univerzalan recept za prvu pomoć u ovakvoj situaciji. Stoga jednu stvar treba imati na pameti, odmah po unošenju otrova zvati liječnika i točno reći kakav je otrov ušao u vaš organizam kako bi vam što prije mogli pomoći.

>> Istine i zablude o liječenju mamurluka

3. Hladan tuš vas neće riješiti mamurluka

Buđenje nakon burne noći mnogima zna biti popraćeno opakom glavoboljom, žeđi, bolovima u želucu i općenito jadnim stanjem tijela i duha. Da, govorimo o mamurluku, ako ste ga se do sada pokušali riješiti hladnim tušem možda je vrijeme da nađete novi recept za liječenje. Hladna voda ne samo da ne poništava utjecaj alkohola na vaš organizam, nego vam u tom stanju može ozbiljno naškoditi i dovesti vaše tijelo do pothlađivanja. Što napraviti umjesto toga? Iako postoji cijeli niz različitih narodnih lijekova za mamurluk, siguran je samo jedan recept - piti puno vode, odspavati i dati organizmu vremena da se oporavi, prenosi Cracked.

4. Opeklinu ne tretirati hladnim oblogom

Opekline u vlastitom domu možete zadobiti na nekoliko različitih načina. I što vam u tom trenu prvo padne na pamet? Tretirati opeklinu nečim hladnim kako bi umanjili bol. Možda ćete posegnuti za kockicom leda ili nekim smrznutim povrćem iz svog zamrzivača, no liječnici tvrde kako je to najgore što možete napraviti. I istraživanja su pokazala kako led na opeklini može izazvati pogoršanje rane i na opeklinu dodati još ozeblinu. Što preporučuju liječnici? Opeklinu možete staviti na kratko pod ne previše hladnu vodu kako bi momentalno umanjili bol, potom je treba prekriti sterilnom gazom, a smatrate li da je opeklina višeg stupnja obratite se liječniku.

5. U slučaju da vas opeče meduza ne treba vam ničija mokraća

Iako je ovo vjerovanje široko rašireno, u slučaju da vas opeče meduza ne morate nikoga 'žicati' da vam se pomokri po opeklini. Naime, otrov iz lovki meduza aktivira svježa voda, a ljudska mokraća većinski je sastavljena upravo od svježe vode. Zato će mokraća na meduzinoj opekotini izazvati još veću bol. Liječnici zato savjetuju da se na takva opeklina za prvu ruku tretira slanom vodom, a za olakšanje boli na nju se može staviti nešto toplo (pod uvjetom da to nije mokraća).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook