Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Baš kao na filmu

5 nevjerojatnih slučajeva bijega iz zatvora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko su neki kriminalci maštoviti, kad je u pitanju njima sveti cilj - bijeg iz zatvora? Toliko da je ponekad teško povjerovati kako je riječ o životu, a ne filmu.

Znamo kako u stvarnom životu kriminal baš i nije glamurozan kao na filmu. Pljačkaši nisu uglađeni momci u savršenim sakoima, nego frajerčine u potrazi za prljavom lovom. I u stvarnom životu, bijeg iz zatvora nije rezultat genijalnog uma, nego prije kombinacija lude sreće i nezainteresiranih čuvara. Pa, krenimo obrnutim redoslijedom s top-listom!

Pročitajte i ovo Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno Vid David Krecelj drama u Zagrebu VIDEO Ovo je Mad Max kojeg je policija u nezapamćenoj potjeri lovila po cijelom Zagrebu: Priveden je

5. Ozloglašeni serijski ubojica iskoristio američki pravosudni sustav  za uspješan bijeg

Osim ako ga ne brkate s popularnim ocem iz humoristične serije 'Bračni život', zasigurno vam je Ted Bundy poznat kao jedan od najzloglasnijih američkih serijskih ubojica. Na početku 'karijere', Bundy je uhićen u Coloradu, kad je iskoristio pravo da sam sebi bude odvjetnik.  To je bio samo prvi korak u njegovom planu bijega, koji je preuzeo izravno iz nekog opskurnog filma.

Kako se Bundy našao u dvostrukoj ulozi odvjetnika i optuženog, sudac ga je oslobodio nošenja lisica, kako bi se, u ulozi odvjetnika, slobodno mogao kretati sudnicom. Dobio je i dozvolu za posjet sudskoj knjižnici, bez pratnje, a kako bi proučio pravničke knjige. Mislim, kako biste mu mogli to odbiti? Čovjek je pred sobom imao težak posao - obraniti serijskog ubojicu. I kako se moglo i očekivati, čim je bez nadzora krenuo ka knjižnici, Bundy je skočio s prozora i pobjegao. Ali čekajte, ima još ! U roku od šest mjeseci Bundya su ponovno uhitili i obnovili suđenje.

U pritvoru se bacio na dobro staro kopanje rupe za bijeg u ćeliji. I na samo Božićno veče, postavio je knjige ispod pokrivača, koje su glumile uspavanog Bundya, dok je on vrlo živahno pobjegao kroz rupu, za koju se pretpostavilo da vodi izravno u stan - glavnog čuvara zatvora! I ta je situacija još jednom pomogla Bundyu, jer je čuvar bio vani, a ormar pun njegovih uniformi. Ted si je jednu izabrao i tako uređen jednostavno išetao na slobodu. Kasnije, nakon što je pobio još nekoliko ljudi, konačno je priveden licu pravde, a Amerikanci su prestali vjerovati serijskim ubojicama. Zauvijek.

4. Grčki pljačkaš banaka pobjegao helikopterom - dvaput !

Vassilis Paleokostas se smatra nekom vrstom grčkog Robina Hooda. Nakon niza pljački banaka i povremenih otmica, od čega je dio plijena dijelio sirotinji, u nekom ga je trenu napustila sreća i završio je u zatvoru. No, Paleokostas se u njemu nije dugo zadržao. 2006. godine je uspio pobjeći, tako što je brata nagovorio helikopterom sleti usred zatvorskog kruga, na travnato vježbalište. Jedino što su zbunjeni čuvari kasnije mogli reći je kako su mislili da im je u posjet iznenada s neba sletjela inspekcija, jer kome bi na pamet palo da je to tek suludi plan bijega maštovitog zatvorenika? Bjegunac se na slobodi ponovno vratio starom zanatu, pa je nakon dvije godine opet uhićen. Ni drugi se put nije predugo zadržao iza zatvorskih zidina. Paleokostasa je još čekalo i suđenje za prvi spektakularni bijeg, kad se 2009. godine, vjerovali ili ne, na identičan način izvukao. Ponovo helikopterom u slobodu!

3. Na smrtnu kaznu osuđeni ubojica išetao pored zatvorskih čuvara s lažnom iskaznicom

Charles Victor Thompson osuđen je na smrtnu kaznu, zbog ubojstva bivše djevojke 1998.g.  Nakon 7 godina zatvora, Charles je odlučio kako mu iščekivanje smrti nije neka 'špica', pa je isplanirao briljantni bijeg. Pomalo sličan viđenom u filmu 'Iskupljenje u Shawshanku', s manjim varijacijama. Poput Andya iz filma, Charles si je 'prošvercao' civilnu odjeću u zatvor. I sad vjerojatno očekujete priču o tome kako je Charles godinama pažljivo iskopavao rupu za bijeg u svojoj ćeliji. Zapravo, njegov je plan bio puno jednostavniji.

Dogovorio si je sastanak s odvjetnikom i u trenutku kad je ovaj izišao iz njegove ćelije, Charles se presvukao u svoju 'civilku' i pobjegao iz zatvora preciznom tehnikom poznatom kao ' izađi, jer nije zaključano' . Ali trebalo je proći još jedna zaključana vrata - glavni ulaz. Tada je aktivirao drugu fazu svog genijalnog plana bijega. Kad je stigao do izlaza iz zatvora, zaustavio ga je čuvar, a Thompson mu je 'mrtav hladan' pokazao nekakvu iskaznicu i promrmljao kako je iz ureda državnog odvjetnika.

Zatvorski ga je čuvar pozorno proučavao i rekao kako 'Nikad prije nisam vidio takvu iskaznicu '. Znate, uobičajenu iskaznicu zatvora, koji je dotični čuvao. I umjesto da mu postavi još koje podpitanje, čuvar je samo pustio Thompsona da se slobodno išeće.

2. Poznati kradljivac nakita zaključao zatvorske čuvare u WC

Alfie Hinds je britanski pljačkaš nakita, koji se proslavio sredinom prošlog stoljeća uzasopnim bježanjem iz zatvora. Pobjegao je iz tri strogo čuvana zatvora, uporno braneći svoju nevinost. Bilo je to pomalo kontraproduktivno, jer se u bježanju iz zatvora služio upravo vještinama vrhunskog kradljivca. U prvom je uspješnom bijegu Hinds je izradio kopiju ključa zatvora, tako što je memorirao oblik istog.

Nakon 8 mjeseci je uhićen i ovog su puta pazili da mu ne pokažu ključ. Drugi je put pobjegao na putu do sudnice. Zatražio je čuvare da ga puste na WC, a već se ranije s pomagačem dogovorio da mu upravo tamo ostavi jedan lokot. I kad su mu čuvari skinuli lisice da bi 'obavio svoje', Hinds je obojicu ugurao u jednu kabinu, zalupio vrata i na njih stavio lokot. I pobjegao brzinom munje.
 

1. Richard Lee McNair - jednostavno ga ne možete zadržati 'pod ključem'

Richard Lee McNair je 1987. godine ubio čovjeka, a drugog ranio u pokušaju pljačke u Sjevernoj Dakoti. 'Zaradio' je zbog toga dvije kazne doživotnog zatvora. Idućih je desetljeća McNair uglavnom proveo - bježeći iz zatvora. Prvo mu se 'posrećilo' u bijegu iz ćelije u policijskoj postaji. Dok je sjedio u istoj sobi s tri istražitelja, uspoio si je balzamom za usne dovoljno 'omastiti' ruke da ih izvuče iz lisica, nekako je uspio pobjeći iz sobe, pa je uslijedila filmska potjera gradom.

Četiri godine kasnije, McNair je pobjegao iz državnog zatvora. Doslovno je 'ispuzao' kroz ventilacijske otvore. Uspio je u bijegu provesti 10 mjeseci, a kad su ga opet uhvatili strpali su ga u državni zatvor s maksimalnim mjerama sigurnosti. Na nesreću, McNair je to shvatio kao pravi izazov. 2006. je u zatvoru radio na poslovima popravka poštanskih vreća. iskoristio je priliku, pa je sam sebe 'zapakirao' u jednu od njih i poštom se poslao - izvan zatvorskih zidina.

Da bi stvar bila gora, policija je McNair-a uočila dok je stopirao pokraj željezničke pruge, čak su ga i ispitali, ali i pustili. Kako mu je to uspjelo ? Na stranu činjenica kako je policajcima tijekom razgovora dao dva različita imena, nije imao nikakvih identifikacijskih dokumenata sa sobom, a opisom je i odgovarao zatvorskom bjeguncu, a s tom su informacijom policajci već raspolagali, dotični su ga 'plavci' tek upozorili na opasnosti hodanja prugom i pustili ga da ide svojim putem. McNair je ipak naposlijetku uhićen i još jednom 'stavljen pod ključ'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene