Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žene su svjesne boli koje im zadaju visoke potpetice, kao i posljedice te boli, ali unatoč tome ih nose.


Dugoročno nošenje visokih peta može izazvati strukturne promjene i izobličenosti stopala. Mnoge žene ipak ne znaju koliko su opasne potpetice i koje su sve posljedice nošnja štikli, piše Foot Health.

Vezani članci Slika nije dostupna Ups, to mora da je boljelo: Pjevačica pred svima 'poljubila pod'! Slika nije dostupna Zašto političarke ne daju štikle: 'Nisam zadovoljna svojom visinom, u njima mi je ljepše'

Stopala su savitljive strukture, a neprimjerene cipele mogu ih deformirati. Tri najučestalija problema koja se javljaju nakon dugoročnog nošenja štikli su:

1. Čukalj

Čukalj je nenormalna, koštana izraslina koja se stvara na zglobu kod početka nožnog palca. Ovaj zglobnožnog palca postaje proširen, prisiljavajući da se palac gužva s drugim prstima. To stvara pritisak na vaš palčani zglob, gurajući ga prema van izvan normalnog profila stopala, što rezultira s boli.

2. Čekićasti prst

Čekićasti prst vrlo je česta ozljeda pri kojoj dolazi do otrgnuća hvatišta tetive ispružača prsta na posljednjem članku prsta, pri čemu može doći i do otrgnuća manjeg ili većeg komadića kosti na samom hvatištu tetive.

3. Haglundova peta

Haglundova peta je upala mekih struktura na mjestu pripoja ahilove tetive na petnu kost, a može doći i do stvaranja koštane nadgradnje kao rezultat dugotrajnog pritiska i trenja tvrde obuće stražnje strane i remenica cipela s visokim petama. Ukoliko se upala ne liječi i dođe do stvaranja koštane nadgradnje, deformitet se mora odstraniti operativnim zahvatom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook