Možda ste čuli za kulen. Možda ste ga i kušali. Ali znate li koja je razlika između slavonskog i baranjskog kulena? Zajedničko im je, znamo, da potječu iz istočne Hrvatske i jednako su neodoljivi, no jedna je glavna razlika. Baranjski kulen u sastavu ima bijeli papar, dok se slavonski oslanja isključivo na crvenu papriku, sol i češnjak. Oba dozrijevaju mjesecima, a najbolji su kad se režu pod kutom, u pravom društvu i – u pravoj regiji. Baranjski je kod kuće, a brojni proizvođači slavonskog kulena nalaze na područjima Valpovštine i Đakovštine, gdje ga se naziva i kulinom. Obje vrste kulena, kao i njima srodna slavonska kobasica, nose oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla u EU.
Fordo
Pogledajte što je Iran učinio prije izraelskog napada
MASKIRAN U POLICAJCA
Ovo je osumnjičeni za ubojstvo demokratske zastupnice i njezinog supruga: U autu mu našli popis meta
Doznaje Dnevnik Nove TV
Glavni istražitelj otkrio detalje užasa na Markuševcu: Ubojica je čekao u garaži, a onda je prišao vozilu...
Kulen
(Foto:
PR)
A kako u Slavoniji i Baranji nema kuće bez kulena, nema ni jela bez (njegova) glavnog sastojka, mljevene baranjske paprike. Poput čarolije, spaja ona i začinjava ono najbolje od slavonsko-baranjske tradicije i gostoljubivosti - stara domaća jela. Pravila se ona od riječne ribe, peradi, četveronožaca s polja i ravnica, ili pak samo od tista, stoljećima su prehranjivala vrijedni narod ovog zlatnog podneblja. Mogli bismo o tome nadugačko i naširoko, ali već smo gladni pa predlažemo da naše favorite sami kušate u domaćoj atmosferi jednog od poznatih baranjskih restorana.
Perkelt
Perkelt od podolca
(Foto:
PR)
Naziv za jedno od onih - u loncu, nasred stola, u dobrom društvu. Bio riblji ili mesni, od štuke, soma, piletine ili čak pijetlovih testisa, nekad je bio jednostavno i hranjivo jelo koje bi uz minimalno mesa i puno tista nahranilo gladan narod s polja. Danas se najčešće onaj od smuđa ili soma služi s rezancima i slaninicom.
Gdje ga kušati:
● Restoran vinarija Josić, Zmajevac
● Restoran Darocz, Vardarac
● Drvena bajka, Bilje
Fiš-paprikaš
Fiš paprikaš
(Foto:
PR)
Vatreno crveno, ljuto i mirisno. Sačinjeno od jednostavnih ali vrijednih sastojaka - baranjske paprike i najfinije riječne ribe - fiš paprikaš jedno je pravo iskustvo. Obavezno se kuha na otvorenoj vatri i u visećem kotliću u kojem se riba miješa sama, a služi se, pogodili ste, s domaćim rezancima.
Preporuka:
● Čarda kod Baranjca, Osijek
● Čingilingi čarda, Bilje
● Stari mlin, Dalj
● Kovač čarda, Suza
● Ribnjak, Našice
Grah u ćupu
Efekt media
(Foto:
PR)
Stari su Šokci kuhali grah na ovaj način iz praktičnih razloga - dok su obavljali radove u polju ili vinogradu. Grah u ćupu, zajedno sa slaninom, kobasicom, lukom i crvenom paprikom, kuhao se uz žar koja bi se samo prigrnula na jednu stranu posude, a sadržaj bi miješala toplo-hladna struja.
Osim što ga možete kušati na Festivalu tista u Topolju, uz prethodnu rezervaciju rado će vam ga pripremiti:
● Baranjska kuća, Karanac
● Vinarija Gerštmajer, Zmajevac
● Carev podrum, Gajić
Jela od crne slavonske svinje
Restoran Crna svinja
(Foto:
PR)
Jela od ove autohtone pasmine svinje pripremaju se s posebnom pažnjom, a sve od suhomesnatih proizvoda do steakova i inovativnih izvedbi možete kušati u sljedećim poznatim restoranima:
● Crna svinja, Čepin
● Schampini, Osijek
● Lumiere, Osijek
● Projekt 9, Osijek
Savjet plus: za koji se god specijalitet odlučili, tamburaška je glazba autentična zvučna kulisa ruralnih restorana s tradicijskom hranom, a poseban je doživljaj kad vam tamburaši na uho sviraju dok večerate. Razgalit će vam dušu petkom i subotom u restoranima Didin konak, Baranjska kuća, Citadela i Stari mlin. Ako se pak pitate što popiti uz tako aromatična jela i u tako veseloj atmosferi, od srca preporučujemo čašu zlatne graševine.
PR
(Foto:
PR)