Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Što mislite zašto država ne pojednostavni proces posvajanja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor zasjedanje je nastavio raspravom o prijedlogu izmjena Obiteljskog zakona.

OSTAVITE VAŠE KOMENTARE NA TEMU DANA NA FACEBOOKU, TWITTERU i BLOG.hr-u, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI I U DNEVNIKU NOVE TV U 19:15.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to"

Hrvatski sabor zasjedanje je nastavio raspravom o prijedlogu izmjena Obiteljskog zakona, još jednim iz paketa zakona koji se usklađuju sa Zakonom o općem upravnom postupku, a koji je u raspravi dobio potporu saborskih klubova.

Zakon o općem upravnom postupku, koji je usklađen s pravnom stečevinom EU, propisuje rok od 15 dana za žalbu na prvostupanjsku odluku o posvojenju. Važeći Obiteljski zakon predviđa žalbeni rok od osam dana od dana primitka odluke, te ga je potrebno uskladiti sa ZUP-om.

S obzirom na to da se predmetna odredba usklađuje sa ZUP-om na način da se rok za žalbu od 15 dana smatra primjerenim rokom za stranku, u vladi smatraju kako nije potrebno Obiteljskim zakonom kao posebnim propisom propisivati rok za žalbu. Žalbu protiv odluke o posvojenju u drugostupanjskom postupku rješava Ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi.

Davorko Vidović najavio je potporu SDP-a predloženim tehničkim izmjenama, ali i Vladi zamjerio što nije iskoristila priliku da kroz izmjene Obiteljskog zakona pokrene cjelovitu reformu sustava posvajanja djece. Podsjeća da se na posvojenje djeteta čeka tri godine, da je u dječjim domovima 1063 djece, 1808 u udomiteljskim obiteljima, 244 ima uvjete za posvojenje, a u 2008. posvojeno ih je samo 132, od kojih 81 mlađe od pet godina.

Nedjeljka Klarić (HDZ) naglasila je kako je Obiteljski zakon potvrda da država šititi materinstvo, djecu i mladež, te stvara uvjete za skrb o pravima djeteta, posebno za djecu bez roditelja ili bez adekvatne roditeljske skrbi. Marijana Petir (HSS) naglašava da je obitelj prva škola međuljudskih odnosa, a obiteljski odnosi u hrvatskom kao i u svakom drugom društvu imaju važno mjesto. Na poteškoće pri ostvarenju želje za posvajanjem upozorio je i Boro Grubišić (HDSSB), također pozivajući na pojednostavljenje procedure dobivanja rješenja za posvojenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene