Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost za ljude

Zaustavite 'robote ubojice' prije nego bude PREKASNO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci upozoravaju vojne sile da prestanu s razvojem robota koji će sami odlučivati o metama napada, jer postoji velika opasnost za ljude ako se takvi roboti otmu kontroli

U napadima na neka opasna područja Amerikanci često koriste bespilotne letjelice s kojima putem računala sa sigurne udaljenosti upravljaju vojnici kojima ne prijeti nikakva opasnost. Najveće vojne sile već neko vrijeme razmišljaju da, umjesto da takvim letjelicama i robotima upravljaju vojnici, omoguće da oni sami odlučuju o ciljevima napada pa robotima više ne bi trebala naredba za napad poslana od strane vojske, već bi oni sami napadali vojne ciljeve.

Roboti će preuzeti poslove i dovesti čovječanstvo do...

Također, vojska bi takve robote mogla poslati na prvu crtu bojišta kako bi se borili protiv neprijatelja, a kako s njima ne bi upravljali ljudi, već bi roboti sami donosili odluke, uvijek postoji opasnost da se oni otmu kontroli i počnu ubijati ne samo neprijateljske vojnike, već i civile i vlastite vojnike.

Posebno vijeće UN-a još je prije nekoliko mjeseci raspravljalo o svim opasnostima koje prijete od tzv. 'robota ubojica', a sada su znanstvenici i inženjeri diljem svijeta koji su članovi International Committee for Robot Arms Controla (ICRAC) ponovno upozorili kako niti jedna vojska na svijetu ne smije robotima dati ovlasti da sami odlučuju oko uporabe naoružanja.

Autonomne bespilotne letjelice i roboti mogli bi uzrokovati velike sukobe i nanijeti 'nepopravljivu štetu ljudskoj populaciji' te su članovi ovog odbora potpisali peticiju u kojoj se traži prestanak razvoja ovakvih 'robota ubojica'. 'Vlade moraju slušati upozorenja stručnjaka i zajedno raditi s njima prije nego bude prekasno', upozorio je Joel Sharkey iz ICRAC-a.

Ovo upozorenje stiže u vrijeme dok se u Americi raspravlja o uporabi bespilotnih letjelica u Afganistanu i Pakistanu, a na The Telegraphu podsjećaju i na nedavne izjave nekih ministara iz Velike Britanije prema kojima je ova zemlja spremna početi s korištenjem robota koji će sami birati mete za napad, bez ikakve kontrole od strane vojske.

Prijeti nam opasnost od 'robota ubojica'!

Tako je konzervativac Alistair Burt napomenuo kako Velika Britanija ima pravo na razvoj takve tehnologije koja bi zaštitila njihove vojnike na bojištu te kaže kako se ne 'smije zanemariti efikasnost takvih napada'.

Nije poznato koje sve zemlje trenutno razvijaju ovu tehnologiju, a iz ICRAC-a pozivaju sve vojne sile na prestanak razvoja bespilotnih letjelica i robota koji bi sami mogli donositi odluke na bojnom polju jer oni donose prevelik rizik i zbog svog nepredvidljivog ponašanja mogli bi predstavljati veliku prijetnju ljudskoj populaciji.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene