Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privatnost na internetu

Zastrašujuća istina: 'Mi nismo osobe, mi smo samo gomila podataka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Digital Shadow aplikacija na temelju informacija s Facebooka može pronaći sve vaše fotografije, korisnike koje uhodite, ali može zaključiti i koliko zarađujete i pogoditi šifre koje koristite

Kompanija Ubisoft napravila je zanimljivu reklamu kampanju za nadolazeću igru 'Watch Dogs' u kojoj upozoravaju korisnike koliko su ranjivi na internetu i kako se na temelju informacija koje javno dijele na društvenim mrežama može saznati gotovo sve o njihovim životima.

Potencijalni problemi s privatnosti na internetu jako su dobro poznati, a Ubisoft je razvio posebnu aplikaciju nazvanu Digital Shadow koja proučava vaš profil na Facebooku i na temelju javno dostupnih informacija može saznati brojne informacije o korisnicima (novinari napominju kako korisnici više nisu osobe, nego samo gomila podataka s Facebooka).

Kakav šok! Evo što se događa kada ne zaštitite svoju privatnost na Facebooku

Ova je aplikacija trenutno dostupna samo u određenim zemljama (još ne i u Hrvatskoj) te korisnici prvo moraju dopustiti toj aplikaciji pristup svom profilu na Zuckerbergovoj mreži. Digital Shadow analizirat će sve javno dostupne podatke i na temelju njih složiti profil korisnika Facebooka, a na nekim internetskim stranicama napominju kako su neke stvari koje je ova aplikacija otkrila o korisnicima zastrašujuće jer pokazuje koliko se puno stvari o njima može saznati samo na temelju javno dostupnih podataka na Facebooku.

Ova aplikacija tako pokazuje sve fotografije na kojima su korisnici javno označeni (tu se mogu naći i neke fotografije koje su korisnici zaboravili i koje bi danas rado uklonili) i analizira odnose s prijateljima (s kojima se najviše komunicira, s kojima uopće ne komuniciraju, ali pokazuje i one prijatelje koji se najviše uhode na ovoj mreži).

Također, pokazuje i kada su osobe najaktivnije na Facebooku te, na temelju edukacije i zaposlenja, čak procjenjuje kolika je vaša zarada i, analizom cijelog profila, nagađa koje su potencijalne lozinke koje bi mogli koristiti na drugim društvenim mrežama i servisima. Na Forbesu napominju kako je ova marketinška kampanja 'uspješna samo u slučaju kada su vaše postavke privatnosti na Facebooku neefektivne', odnosno ako ste pažljivi i većinu stvari ne dijelite javno, onda niti Digital Shadow neće moći doznati previše o vama.

Kako zaštititi privatnost na društvenim mrežama?

No, poznato je da milijune ljude nije previše briga za postavke privatnosti i svoje fotografije, razmišljanja i informacije o životu dijele javno – osim što se na ovaj način, kako nam pokazuje Digital Shadow, mogu saznati brojne informacije o takvim korisnicima te se informacije i fotografije mogu i zloupotrijebiti, što najbolje vidimo na primjeru kontroverzne stranice na kojoj se objavljuju fotografije koje su maloljetnice objavile na Facebooku, ali i npr. na nedavnom slučaju iz SAD-a kada su fotografije s profila jedne djevojke iskorištene za oglase za prostituciju.

Stručnjaci za sigurnost stalno upozoravaju na takve opasnosti koje prijete na društvenim mrežama te apeliraju na korisnike da paze što pišu i kakve fotografije objavljuju jer nikad ne mogu biti sigurni tko će se dokopati takvih fotografija i na koji će ih način iskoristiti. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene