Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte video

Rekonstruirali lice svećenice koja je živjela prije 800 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači sa sveučilišta Utah Valley rekonstruirali su lice svećenice koja je živjela prije 800 godina i čiji su ostaci pronađeni na području Perua.

Ovo znanstveno čudo, piše Reuters, prezentirano je u muzeju Bruning u Lambayequeu u Peruu. 

Pročitajte i ovo Jadranski most Važno za vozače Prometni kolaps u Zagrebu mogao bi trajati mjesecima: Počinje rekonstrukcija jednog od najvažnijih mostova Cameron Underwood na presici (Foto: AFP) OPERACIJA OD 25 SATI Čudesna preobrazba: Prije dvije godine lice mu je bilo potpuno uništeno, pogledajte kako izgleda danas

>> FOTO: Kako je izgledala žena viking?

Njezini mumificirani ostaci otkriveni su u grobnici prošle godine u blizini Lambayequeu. Carlos Wester, direktor projekta, istaknuo je naporan rad arheologa i uspješnost suradnje arheologije s drugim područjima znanosti. Rekonstrukcija se, naime sastojala od kombinacije mumificiranih ostataka svećenice, stare fotografije žena koje su živjele u toj regiji i kompjuterski generiranim slikama.

Istraživači vjeruju da je svećenica u vrijeme smrti imala između 30 i 40 godina.

Haagen Klaus, bioarheolog i jedan od voditelja projekata ispričao je tijekom prezentacije o moćnom statusu svećenice. 'Ona je najvjerojatnije bila jedna od najmoćnijih osoba u Lambayequeu, prije 800 godina, pa je stoga bila i središnja osoba u političkoj i vjerskoj strukturi', rekao je Klaus.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene