Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nepokretna žena pomoću misli kontrolira robotsku ruku i po prvi put nakon dugo vremena osjeća slobodu i sreću.


Jan Scheuermann opet uživa u svemu što radi. Ta 53-godišnjakinja sada sama može jesti čokoladu, sir i drugu hranu, bez ičije pomoći, a sve to može zahvaliti dr. Andrewu Stewartu i njegovom timu istraživača iz Škole za medicinu Sveučilišta Pittsburgh, koji je napravio robotsku ruku, koju je moguće kontrolirati putem misli.

Vezani članci PR Franck podržao odlazak mladih robotičara na natjecanje u Kinu Robert Bowers (Policijska fotografija) Monstrum koji je u sinagogi ubio 11 ljudi traži suđenje pred porotom i pred sudom se izjasnio: "Nisam kriv"

>> 'Terminator' ruka koja mu je promijenila život

Scheuermann je paralizirana od vrata naniže već devet godina, kao rezultat spinocerebralne degeneracije, genetičke bolesti koja razara živce, koji spajaju mozak s mišićima u tijelu. Sad je dobila novu priliku, nakon što su joj operacijom uspješno ugrađene dvije mikroelektrode u lijevi motorički korteks, dio mozga zadužen za kretanje.

Način na koji Scheuermann kontrolira robotskom rukom je kompleksan i koristi njezine dvije ugrađene elektrode, koje su kabelima spojene na računalo, koje zatim koristi složeni algoritam, kako bi misli, odnosno naredbe iz mozga preveo u fluidan i koherentan pokret, odnosno radnju, prenosi Reuters.

Nakon samo nekoliko tjedana vježbe, Scheuermann je ovladala upravljanjem robotske ruke i sad uživa novootkrivenu samostalnost i slobodu, na jedan posve nov i jedinstven način. U priloženom videu pogledajte kako to izgleda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook