Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontrolira sve pomoću misli

VIDEO Pametna robotska ruka promijenila teško paraliziranoj ženi život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepokretna žena pomoću misli kontrolira robotsku ruku i po prvi put nakon dugo vremena osjeća slobodu i sreću.

Jan Scheuermann opet uživa u svemu što radi. Ta 53-godišnjakinja sada sama može jesti čokoladu, sir i drugu hranu, bez ičije pomoći, a sve to može zahvaliti dr. Andrewu Stewartu i njegovom timu istraživača iz Škole za medicinu Sveučilišta Pittsburgh, koji je napravio robotsku ruku, koju je moguće kontrolirati putem misli.

Pročitajte i ovo Izvrsni rezultati robotskog kirurškog sustava - 5 Veliki korak naprijed Operacije raka prostate pomoću robotske ruke: "Kamera se miče kako mi mičemo zjenice" Bolja Hrvatska - Gimanzijalac koji osvaja planinske vrhove - 3 Bolja Hrvatska Gimnazijalac Daniel osvaja vrhove planina, ali i - svijet robotike: "Nikad nije rekao 'ne mogu, neću, umoran sam'"

>> 'Terminator' ruka koja mu je promijenila život

Scheuermann je paralizirana od vrata naniže već devet godina, kao rezultat spinocerebralne degeneracije, genetičke bolesti koja razara živce, koji spajaju mozak s mišićima u tijelu. Sad je dobila novu priliku, nakon što su joj operacijom uspješno ugrađene dvije mikroelektrode u lijevi motorički korteks, dio mozga zadužen za kretanje.

Način na koji Scheuermann kontrolira robotskom rukom je kompleksan i koristi njezine dvije ugrađene elektrode, koje su kabelima spojene na računalo, koje zatim koristi složeni algoritam, kako bi misli, odnosno naredbe iz mozga preveo u fluidan i koherentan pokret, odnosno radnju, prenosi Reuters.

Nakon samo nekoliko tjedana vježbe, Scheuermann je ovladala upravljanjem robotske ruke i sad uživa novootkrivenu samostalnost i slobodu, na jedan posve nov i jedinstven način. U priloženom videu pogledajte kako to izgleda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene