Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 800 dolara?!

Šok za ljubitelje Applea: iPhone 6 mogao bi biti puno skuplji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veći ekran od safirnog stakla, veća baterija i bolji procesor novog iPhonea trebali bi povećati cijenu proizvodnje, a možda i prodajnu cijenu samog telefona

Ljubitelji Applea s nestrpljenjem iščekuju predstavljanje novog modela iPhonea – prema brojnim dosadašnjim glasinama, Tim Cook trebao bi ga predstaviti 9. rujna, no neke posljednje informacije govore da su se pojavili problemi u proizvodnji ekrana koji bi mogli odgoditi njegovo predstavljanje ili će se zbog toga u prodaji pojaviti puno manji broj telefona u odnosu na početne planove.

Ovo nije jedini razlog zbog kojeg bi ljubitelji ove kompanije mogli biti razočarani te na Huffington Postu kažu kako će iPhone 6 biti najskuplji iPhone do sada. Novi model donijet će velike promjene i poboljšanja (to se prvenstveno odnosi na veliki ekran) koje će utjecati na povećanje cijene proizvodnje iPhonea, a možda i na povećanje prodajne cijene. Apple je tako navodno još prije nekoliko mjeseci pregovarao s mobilnim operaterima o podizanju prodajne cijene iPhonea 6 za sto dolara u odnosu na cijenu modela 5S koji se u SAD-u prodaje po cijeni od 199 dolara za model sa 16GB memorije.

Otkrivene NOVE opcije: Sada znamo gotovo SVE o iPhoneu 6!

Neke druge informacije objavljene na stranicama posvećenima tehnologiji kažu da bi cijena iPhonea 6 bez potpisivanja ugovora mogla iznositi čak više od 800 dolara – cijena iPhonea 5S bez potpisivanja ugovora iznosi 649 dolara u SAD-u. Od 2008. godine i iPhonea 3G početna cijena novih Appleovih telefona iznosi 199 dolara uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora tako da bi povećanje na 299 dolara za mnoge korisnike bilo 'šokantno'.

Jedan od glavnih faktora povećanja cijena trebala bi biti veličina samog telefona – to se pogotovo odnosi na phablet koji bi trebao imati ekran dijagonale 5,5 inča te bi veći ekran, veća baterija koja će se isporučivati s telefonom i činjenica da bi ovaj uređaj trebao biti još tanji trebali utjecati na povećanje cijene proizvodnje ovog iPhonea. Još jedan od faktora povećanja cijene jest i materijal od kojeg će biti napravljen ekran – glasine kažu da će to biti safirni kristal koji je puno otporniji na ogrebotine u odnosu na dosadašnje materijale, ali taj je materijal i skuplji u odnosu na Gorilla glass.

Posljednji bitan faktor kojeg su novinari Huffingtona naveli kao razlog povećanja cijena proizvodnje (možda i konačne prodajne cijene) jest procesor te bi novi 2,0GHz A8 procesor trebao biti skuplji u odnosu na 1,3GHz A7 procesor ugrađen u iPhone 5S.

Hoće li eventualno povećanje cijene ovog modela utjecati na vašu odluku o kupnji novog iPhonea (ako ste ga planirali kupiti), odnosno namjeravate li kupiti iPhone 6 i ako bude skuplji ili bi se zbog toga mogli okrenuti Androidima? 

Više informacija pročitajte na portalu Zimo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene