Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodeće žene tehnološke industrije

Ovo su najjače inženjerke u IT-u na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Business Insider objavio je popis 25 najjačih žena koje su zaposlene u velikim IT kompanijama i jakim startupovima.

Iako su danas na čelu velikih tehnoloških kompanija većinom muškarci (Appleom vlada Tim Cook koji je naslijedio Jobsa, Ballmer je u Microsoftu naslijedio Gatesa, šef Amazona je Jeff Bezos, Googleom upravljaju Larry Page i Sergey Brin itd.) te iako godišnje jako mali broj žena dobije diplomu iz računalnih znanosti u SAD-u (posebno je mali broj softverskih inženjerki), na Business Insideru kažu da je inženjerkama koje se zaposle u tehnološkim kompanijama 'samo nebo granica' te da imaju veliku šansu za uspjeh u velikim kompanijama i startupovima. Na ovoj su stranici objavili popis najmoćnijih inženjerki u tehnološkim kompanijama, a prvo mjesto pripada izvršnoj informatičkoj direktorici NASA-e Lindi Cureton.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zvijezda u usponu FOTO On je budući vladar Googlea! Slika nije dostupna Danas vrijedi skoro 360 milijardi dolara Nevjerojatno: Page je pokušao prodati Google za samo 1,6 milijuna dolara

25 najmoćnijih inženjerki u IT-u:

Linda Cureton – na Business Insideru za nju kažu da ima 'najcool' posao za svijetu jer radi za NASA-u koja raspolaže najboljom tehnologijom – od najbržih računalnih sustava do različitih stvari koje se koriste za eksperimente u svemiru. Prije dolaska u NASA-u radila je na rukovodećim tehnološkim pozicijama u raznim državnim agencijama poput Ministarstva pravosuđa, energetske agencije i drugih.

Marissa Mayer – jedna od prvih zaposlenika u Googleu i prva inženjerka u toj kompaniji koja je sudjelovala u razvoju nekih najvećih Googleovih projekata. Sada je u Yahoou te pokušava ovu posrnulu kompaniju dovesti u red.

Kimber Lockhart – glavna inženjerka kompanije Box koja predvodi odjel zadužen za razvoj web aplikacija te je zaslužna za veliki redizajn Boxa i njegovog korisničkog sučelja. Prije Boxa bila je jedna od osnivačica i izvršna direktorica Increo Solutionsa kojeg je Box preuzeo 2009. godine.

Diane Greene – jedna od osnivačica VMwarea, kompanije koju je 'odvela' na burzu 2007. godine. Ubrzo je napustila kompaniju te je sada savjetnik i investitor u startup kompanije – jednu od kompanija u koju je uložila novac (Nicira) nedavno je kupio upravo VMware i to za cifru od 1,26 milijardi dolara, a od ove godine nalazi se i u Googleovom upravnom odboru.

Lauren States – izvršna tehnološka direktorica u IBM-u koja je zadužena je za strategiju računarstva u oblacima. Kompaniji se pridružila odmah nakon završetka fakulteta krajem 90.-ih te je tijekom godina obavljala brojne poslove – od izvršnog asistenta do prodaje u softverskoj diviziji.

Marianna Tessel – Marianna vodi veliki inženjerski odjel u VMwareu i nadgleda više od 200 zaposlenika koji su zaduženi za 'tehnološke potrebe' više od dvije tisuće partnera VMwarea, a vlasnica je i nekoliko patenata

Jen Fitzpatrick – i ona je jedna od prvih zaposlenica Googlea koja u kompaniji od 1999. gdje je prvo radila na poboljšanju kvalitete rezultata pretraživanja. Tijekom godina radila je na brojnim Googleovim projektima poput Web Directoryja, Googleovih karata i drugima, a trenutno je zaposlena u geolokacijom odjelu u kojem je, prije nego je otišla u Yahoo, radila i Marrisa Mayer.

Padmasree Warrior – izvršna tehnološka direktorica i direktorica strateškog razvoja u Ciscu pridružila se ovoj kompaniji prije pet godine te je do sada, kako kažu na Business Insideru, 'ostvarila spektakularnu karijeru'. Za svoj dosadašnji rad primila je brojne nagrade, a primljena je i u kuću slavnih žena u IT-u.

Laura Mather – Laura je stručnjakinja za borbu protiv svih oblika prijevara na internetu i jedna od osnivačica Silver Tail Systemsa, sigurnosne kompanije koja razvija rješenja za zaštitu od računalnih prijevara koje koriste banke i stranice za e-trgovinu. Također, članica je Anti-Phishing Working Groupa, neprofitne organizacije koja se bori protiv sigurnosnih prijetnji poput phishinga.

Ruchi Sanghvi – bila je jedna od prvih ženskih inženjera u Facebooku u kojem je radila na proizvodima poput Facebook Platforma i Facebook Connecta, a kasnije je pokrenula startup Cove kojeg je preuzeo Dropbox. Trenutno radi u Dropboxu kao direktorica za operativne poslove

Cynthia Maxwell, menadžerica za mobilno inženjerstvo u Pinterestu

Tracy Chou, softverska inženjerka u Pinterestu

Rebecca Jacoby, izvršna informatička direktorica u Ciscu

Selina Tobaccowala, potpredsjednica inženjerskog sektora u SurveyMonkeyju

Geetha Dabir, potpredsjednica i generalna menadžerica poslovne jedinice za sigurnost u Ciscu

Paula Long, izvršna direktorica i osnivačica DataGravityja

Niniane Wang, izvršna tehnološka direktorica u Mintedu

Mary Ann Davidson, glavna direktorica za sigurnost u Oracleu

Jayshree Ullal, izvršna direktorica u Arista Networksu

Jennifer Chayes, generalna direktorica u Microsoft Research New England

Hilary Mason, glavna znanstvenica u Bitlyju

Diane Bryant, generalna menadžerica grupe za podatkovne centre i povezane sustave u Intel

Stormy Peters, direktorica razvojnih odnosa u Mozilli

Yvonne Schneider, viša potpredsjenica za globalne tehnologije komercijalnih servisa u American Expressu

Nora Denzel, viša potpredsjednica za društveni dizajn i marketing u Intuitu
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene