Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mobilne zvijeri

Ovo su tri najbolja pametna telefona predstavljena u 2013. godini!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri telefona do sada su obilježila 2013. godinu – Sony Xperia Z, HTC One i Galaxy S4, a puno pažnje privlače i modeli poput novog BlackBerryja Z i Optimusa G Pro

Mjesecima prije nego je na Mobile World Congressu odabran najbolji pametni telefon u 2012. godini, većina analitičara i IT novinara bila je uvjerena da će ovu titulu ponijeti Samsung i njegov model Galaxy S3. Ova su se predviđanja ostvarila te su Samsungovi modeli dvije godine za redom proglašavani najboljim pametnim telefonima na tržištu, no kada je u pitanju izbor za najbolji smartphone u 2013. godini, već je sada jasno da će to biti puno teža odluka jer bi konkurencija ove godine zaista mogla biti brutalna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HTC One 2 Stiže za tri tjedna: Ovo je nasljednik najboljeg telefona na svijetu! Slika nije dostupna Niti iPhone, niti Galaxy, nego… Ovo je NAJBOLJI pametni telefon na svijetu!

Kada su u pitanju veličina i kvaliteta ekrana te hardverske specifikacije naprednih pametnih telefona, modeli postaju sve sličniji te mobilne kompanije sve više pažnje posvećuju stvarima poput kvalitete izrade kućišta, naprednih kamera, softveru za upravljanje telefonima i korisničkim sučeljima koja se koriste pored samog Androida.

Iako su iza nas tek tri i pol mjeseca godine, već se naziru tri velika kandidata za najbolji telefon 2013. – Sony Xperia Z, HTC One i novi Galaxy S smartphone (iako bi se ovaj popis mogao proširiti i modelima poput LG-jeva Optimusa G Pro i BlackBerryja Z10), a do kraja godine očekujemo i brojne druge napredne modele – prije svega novi model iPhonea i novi Nokijin smartphone koji bi, prema nekim informacijama, trebao imati najbolju kameru na pametnim telefonima do sada.

Sony Xperia Z

Nova Sonyjeva Xperia koju je ova kompanija predstavila na CES sajmu dolazi s ekranom dijagonale pet inča rezolucije 1920x1080 piksela i radi 1,5 GHz četverojezgrenom Snapdragon S4 Pro procesoru i 2GB RAM-a, ima 13MP kameru s kojom se mogu snimati HDR fotografije i videozapisi te podršku za NFC i LTE.

Ovo je novi veliki konkurent Galaxyju S3 i iPhoneu 5!

Ono po čemu se izdvaja od konkurentskih modela jest po tome što je vodootporan (u Sonyju kažu da ga se može koristiti i u kadi) i otporan na prašinu. Ovaj se telefon na tržištu pojavio nedavno, a prema informacijama koje možemo pročitati na internetu, Xperia Z na nekim je tržištima već rasprodana.

HTC One

Neki novinari koji su već recenzirali ovaj telefon vjeruju da bi HTC One mogao biti veliki prodajni hit i izvući HTC iz velikih problema u koje je upao u posljednje vrijeme. One je odlično dizajniran smartphone napravljen od aluminija koji ima manji ekran u odnosu na Sonyjev i Samsungov model (4,7 inča, Full HD rezolucija), ali se zato može pohvaliti s najvećom gustoćom piksela (468ppi) u odnosu na konkurentske modele.

HTC One: Je li ovo najbolji pametni telefon na tržištu?

Također, krasi ga i vrhunski hardver – 1,7GHz četverojezgreni procesor, 2GB RAM-a, 32, odnosno 64GB prostora za pohranu podataka te podrška za 4G LTE. U ovoj su kompaniji posebnu pažnji posvetili kameri koja koristi tzv. Ultrapiksele koji primaju tri puta više svjetla i omogućuju snimanje odličnih fotografija – čak i u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Korištenje Ultrapiksela utjecalo je na rezoluciju kamere te se s njom mogu snimati 4MP fotografije, no u HTC-u kažu da nije bitna rezolucija fotografija, nego njihova kvaliteta koja je najvišem nivou kada je u pitanju kamera HTC-a One. Ovome treba još dodati i novu verziju Sense sučelja – BlinkFeed koja na glavni ekran donosi najvažnije vijesti, informacije s društvenih mreža i druge zanimljivosti.

Samsung Galaxy S4

Ovaj Samsungov telefon predstavlja evoluciju Galaxy S serije te, osim nadograđenog hardvera, donosi zanimljive softverske inovacije koje će korisnicima omogućiti lakše upravljanje telefonom, nove mogućnosti pri fotografiranju, glasovno upravljanje pa čak i prevođenje riječi s devet jezika. Što se hardvera tiče, novi je Galaxy vjerojatno najmoćniji telefon na tržištu s osmojezgrenim, odnosno 1,9GHz četverojezgrenim procesorom (ovisno o tržištima na kojima se isporučuje), ima 2GB RAM-a, do 64GB memorije koja se putem dodatne microSD kartica može proširiti na 128GB i 13MP kameru.

Napokon! Samsung predstavio Galaxy S4!

Dok je HTC veliku pažnju posvetio samom senzoru kamere i kvaliteti fotografija, Samsung se više pozabavio sa zanimljivim opcijama koje omogućuju osobi koja snima da se 'ubaci' u fotografiju snimljenu stražnjom kamerom, snimanje zvuka s fotografijama i slično.

Od ostalih zanimljivosti koje donosi novi Galaxy treba još izdvojiti i mogućnost upravljanja nekim opcijama telefona mahanjem ruke ili prsta iznad ekrana i praćenje pogleda korisnika dok gleda videozapise (kada makne pogled s ekrana automatski se pauzira reprodukcija).

Koji je po vama najbolji telefon do sada predstavljen na tržištu? Neki od ova tri modela ili možda imate nekog drugog favorita poput BlackBerryja, LG-ja, Huaweija…?  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene