Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nokia Normandy

Ovo je prvi Nokijin telefon koji radi na Androidu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je Nokiju preuzeo Microsoft, ova kompanija i dalje razvija svoj prvi mobilni uređaj kojeg će pokretati prilagođena verzija Googleovog mobilnog operativnog sustava

Prije nego su Apple i Google predstavili iPhone, odnosno Android, najpopularnija mobilna kompanija bila je Nokia te su njeni mobilni i pametni telefoni u potpunosti dominirali tržištem. No, kako se finska kompanija nije na vrijeme prilagodila trendovima mobilnih uređaja s ekranima osjetljivim na dodir te kako njihov mobilni operativni sustav Symbian nije mogao konkurirati Androidu i iOS-u, postalo je jasno da su u Nokiji potrebne velike promjene.

Microsoft preuzima Nokijinu mobilnu diviziju za 7,2 milijarde dolara!

Iako su neki analitičari očekivali da će Nokia Symbian zamijeniti Androidom, tadašnji novi šef ove kompanije Elop odlučio se 'za treću stranu' i odabrao Microsoft i njegov Windows Phone operativni sustav. Suradnja ovih kompanija na kraju je rezultirala preuzimanjem te je Microsoft početkom rujna kupio Nokiju za 7,2 milijardi dolara.

Nakon te akvizicije na internetu su objavljene informacije kako je Nokia prije preuzimanja pripremala prvi pametni telefon koji radi na Androidu te su mnogi vjerovali da je sada priča o Nokiji i Androidu zauvijek gotova. No, prema informacijama koje je 'više neimenovanih izvora' prenijelo novinarima The Vergea, Nokia i dalje razvija svoj prvi pametni telefon kodnog imena Normandy kojeg neće pokretati Microsoftova mobilna platforma, već Android.

Riječ je o modelu čije je fotografije na Twitteru prošlog mjeseca već objavio korisnik @evleaks te će ovaj telefon biti namijenjen tržištima u razvoju na kojima bi trebao biti u rangu s Nokijinim Asha telefonima.

'Nokia je trebala prijeći na Android'

Normandy ne bi trebao raditi na punoj, već na prilagođenoj i promijenjenoj verziji Androida – slično kao što Amazonovi Kindle Fire tableti rade na promijenjenoj verziji Androida. Nokijin telefon dizajnom je sličan ostalim modelima iz Lumia serije pametnih telefona, a navodno će podržavati neke od najpopularnijih aplikacija namijenjenih Androidu poput Skypea jer su upravo aplikacije jedan od problema Asha telefona.

Prema informacijama The Vergea, predstavljanje Nokia Normandy pametnog telefona planirano je za 2014. godinu, no pitanje je kako će nakon okončanja Microsoftovog preuzimanja Nokije (što se očekuje sljedeće godine) reagirati ekipa iz Microsofta i hoće li dopustiti predstavljanje mobilnog uređaja koji radi na softveru njihovog velikog konkurenta.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene