Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roditelji su naučili govoriti djeci kako da budu zdravi i čuvaju se u 'stvarnom životu', ali u tome nisu jednako uspješni kada je u pitanju internet


Nedavno veliko istraživanje Digital Lives koje je provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je kako brojni današnji tinejdžeri uopće ne razlikuju stvarni svijet od virtualnog. Ovo su istraživanje naručili Google i Vodafone, a njegovi rezultati upozoravaju kako škole ne poduzimaju dovoljno aktivnosti kako bi zaštitili mlade ljude od brojnih opasnosti koje im prijete na internetu te također upozorava kako prijelaz između osnovne i srednje škole donosi i velike promjene u 'digitalnom ponašanju' mladih.

Vezani članci Slika nije dostupna Otkrili najmračnije tajne iz prošlosti pa ih podijelili sa svima Rock zvijezde (Foto: thechive.com) Prije nego što su postali rock-zvijezde, i oni su bili nezgrapni srednjoškolci

Sadržaj i objave tinejdžera na društvenim mrežama danas su postali toliko važni da mlađi školarci sve manje prate i slušaju ono što se događa u stvarnom životu (ono što im govore profesori i roditelji) te im je bitno samo ono što što se događa online, odnosno ono što njihovi stariji kolege objavljuju na Facebooku, Twitteru i Instagramu, zbog čega često zanemaruju realnost oko sebe.

Nevjerojatni podaci o poremećajima zbog interneta!

Također, mladima na mreži prijete i brojne opasnosti zbog kojih mogu imati velikih problema u stvarnom svijetu – ponajviše se to odnosi na zlostavljanje putem interneta i pedofiliju, tj. sve veći broj pedofila koji se povezuju s mladima putem društvenih mreža i pokušavaju steći njihovo povjerenje.

Dan Cobley iz Googleove divizije iz Velike Britanije rekao je za The Telegraph kako je web revolucionalizirao način na koji dijelimo informacije, no da nam i dalje ostaje veliki izazov pomoći mladima da 'sigurno i samopouzdano upravljaju online svijetom'. Problem je što su ljudi godinama naučili govoriti djeci kako da budu zdravi i čuvaju se u 'stvarnom životu', ali u tome nisu jednako uspješni kada je u pitanju internet.

Ovu je situaciju najbolje opisala spisateljica i znanstvenica Susan Greenfield koja je u jednom ranijem intervjuu rekla kako 'možda odgajamo hedonističku generaciju koja živi jedino u računalno generiranom trenutku i koja je u opasnosti od potpunog odvajanja od onog što mi ostali nazivamo stvarnim svijetom'. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju