Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvorenici o internetu

Oni NIKAD nisu koristili internet: Pogledajte kako ga zamišljaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zatvorenici koji nikad nisu koristili internet zamišljaju ga kao 'stranice koje su beskonačno povezane s drugim stranicama', dok za aplikacije kažu da su to 'tipke koje te vode negdje'. Facebook im nema previše smisla

Milijunima ljudi diljem svijeta internet je postao važan dio svakodnevnice te ne mogu zamisliti dan u kojem ne pogledaju e-mail, nove obavijesti na društvenim mrežama ili na brojnim portalima, a mnogima je pregledavanje online novosti na telefonu ili tabletu prva stvar koju naprave nakon što se probude. No, dok smo mi navikli na sve prednosti i mane koje donosi internet i konstantna povezanost, neki još nikad nisu koristili internet te, iako su čuli za njega i teoretski znaju što je, teško im je zamisliti kako surfanje mrežom izgleda u praksi.

Pogledajte kako je izgledala njegova godina dana BEZ interneta!

Ekipa s Buzzfeeda objavila je priču o nekoliko američkih zatvorenika koji su zatvoreni još u devedesetima i do sada nikada nisu koristili internet – o mreži su samo čitali i čuli od drugih zatvorenika, no nikada se nisu spojili na internet, pročitali vijesti na nekom portalu, poslali mail ili objavili status na Facebooku.

Ideja da aplikacije mogu znati gdje se nalazite i zapamtiti informacije o ljudima njima se čini poput znanstvene fantastike i teško im je zamisliti internet i kako je mreža u potpunosti promijenila svijet, opisali su na ovoj stranici način na koji dio zatvorenika gleda na internet, pametne telefone i aplikacije.

'To je kao da se stranice povezuju s drugim stranicama – beskonačno', objasnio je jedan zatvorenik svoje viđenje interneta te dodao da, prema njegovom saznanju, putem Facebooka mogu se pronaći prijatelji iz iste škole ili slično, ali to mu 'nema previše smisla'. Aplikacije na pametnim telefonima također nikad nije koristio, no vidio je kako se koriste u jednoj televizijskoj emisiji te za njih kaže da su to 'tipke koje te vode negdje – poput internetske stranice, ali puno brže'.

'Beskonačan prostor ispunjen informacijama o svemu'

Dio zatvorenika iz zloglasnog zatvora San Quentin koji također nikad nisu koristili internet nedavno su sudjelovali u jednom programu u kojem su putem knjiga i prezentacija učili o internetu i startupovima te su svoje dojmove podijelili s novinarima.

Tommy Winfrey ima 35 godina, a zatvoru je završio 1997. godine i služi zatvorsku kaznu od najmanje 25 godina (osuđen je na doživotnu robiju, no može izaći na slobodu nakon 25 godina) te, kada je on zatvoren, tada su 'velika stvar još uvijek bili CD-i'. Za internet kaže da je znao da ga se naziva informacijskom autocestom, ali nije imao pojma koliko je društvo zaista povezano putem njega i 'koliko je internet velik'. Aplikacije je zamišljao kao tipke koje se pritisnu na telefonu, no uopće ne može zamisliti kako izgleda njihovo korištenje u praski i što one konkretno rade.

VIDEO Evo što se događa u samo jednoj internetskoj minuti

Jorge Heredia, 37-godišnjak koji je u zatvoru završio 1998. godine ranije je vidio reklame za internet i aplikacije na televiziji, ali uopće nije obraćao pažnju na njih jer nije shvaćao kolika je njihova važnost u svijetu s druge strane rešetaka. 'Mislio sam da su to samo stranice za one koji se žele družiti', dodao je Heredia priznajući da uopće nije znao koji je smisao interneta i čemu služi osim povezivanja ljudi.

'Zamislio sam internet kao beskonačan prostor ispunjen informacijama o svemu', iznio je novinarima svoju viziju interneta 44-godišnji Chrisfino Kenyatta koji je u zatvoru još od 1994. godine. On je bio prilično zbunjen oko načina na koji se s jedne informacije može prijeći na druge informacije i kaže da je svjestan da je sada sve brže i da se okreće prema mobilnosti, ali mu 'nije jasno tko radi sve te stvari i gdje se one u biti odvijaju'.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene