Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život offline

Pogledajte kako je izgledala njegova godina dana BEZ interneta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon godine dana bez interneta, novinar Paul Miller zaključio je kako internet nije kriv za njegove životne probleme te mu je sada jasno da on ‘pripada internetu’.

‘Čitao sam brojne blogove i tekstove u časopisima kako nas internet zaglupljuje i kako smo zbog njega usamljeni tako da sam početo vjerovati u te stvari. Htio sam saznati što mi to internet radi kako bih mu mogao uzvratiti udarac’, napisao je nakon godinu dana provedenog bez interneta Paul Miller, novinar poznatog tehnološkog portala The Verge koji je proteklih godinu dana proveo potpuno izoliran od interneta.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Ravnatelji u nedoumici Neke škole prelaze na online nastavu, a u bolnicama su sve veće gužve: ''Primjećujemo puno veći priljev bolesnika u našu hitnu službu'' Učenici u školskim klupama NIŠTA OD DUŽIH PRAZNIKA Jesenski praznici neće biti produženi, savjetnik ministra obrazovanja pojasnio hoće li škole preći na nastavu na daljinu

U članku kojeg je objavio nakon godine dana offline napisao je da, kada je donio odluku da će provesti vrijeme bez interneta, mislio je da ga ‘s druge strane browsera čeka stvaran život’, život koji je u potpunosti zapostavio jer je posljednjih dvanaest godina proveo surfajući internetom, šaljući mailove i koristeći se društvenim mrežama od čega je ‘izgorio’ te je htio odmak od takvog modernog načina života.

Pogledajte što se dogodi na internetu u samo jednoj minuti!

Cilj ovog njegovo eksperimenta – osim osobnog preispitivanja i traženje nečeg višeg u životu pored interneta, bio je i da, kao tehnološki novinar, otkrije što mu je internet napravio tijekom godina te da pronađe način na koji možemo ‘odgovoriti internetu’. Njegov je eksperiment počeo 30. travnja prošle godine kada je u 23,59 sati isključio Ethernet kabel i WiFi mreže te pametni telefon zamijenio klasičnim mobitelom.

Čak je mislio dati otkaz na poslu jer je mislio da nema šanse da može pratiti tehnologiju dok nije online, no urednicima se njegova ideja svidjela te su mu platili da na The Vergeu prenosi svoja iskustva iz offline svijeta.

'Postao sam slobodan od interneta'

Od početka njegovog eksperimenta prošla je godina dana – ‘postao sam slobodan od interneta’, napisao je u povratničkom članku dodavši da bi sad ljudima trebao reći kako je, nakon što je toliko vremena živio bez interneta, riješio sve svoje probleme, kako bi trebao biti bolja i prosvjetljenija osoba, ali – nije.

No, na početku mu se život zaista promijenio jer je radio brojne stvari koje je godinama zapostavio – družio se s ljudima uživo, a ne preko neta, vozio je bicikl, čitao knjige te je puno pisao, a urednici su mu čak zamjerali zbog prevelike količine teksta kojeg piše. Čak je i smršavio te su mu ljudi počeli govoriti kako dobro i sretno izgleda pa mu se na početku učinilo da je zaista slobodan i da ga je internet cijelo ovo vrijeme sputavao u uživanju u nekim drugim životnim stvarima – čak je plakao gledajući Les Miserables.

Umjesto komunikacije s ljudima u virtualnom svijetu putem Twittera, komunikacija se sada odvijala uživo – dok je bio online sa sestrom je komunicirao tako da je gledao u računalo, a njoj je poklanjao samo dio pažnje, što se također promijenilo kada je otišao na offline pauzu te se njegova sestra oduševila što napokon mogu normalno razgovarati.

Tijekom prvih nekoliko mjeseci činilo se da je internet zadržavao ‘pravog Paula’ koji je, nakon što je otišao offline, ‘napokon pronašao svjetlo’.

Život na internetu: Evo iskustava iz prve ruke!

Internet je zamijenio 'offline porocima' 

Takav život ipak nije dugo trajao jer je nakon nekog vremena napustio pozitivne navike koje je stekao te se, umjesto da je dosadu rješavao učenjem i kreativnošću, odao 'offline porocima'. Prestao je voziti bicikl, prestao se družiti s ljudima, a najdraže mjesto postao mu je – kauč te je dane provodio ležeći na kauču, slušajući audio knjige i igrajući video igre.

Danima ne bi izlazio iz kuće i nije komunicirao s prijateljima te je došao da zanimljivog zaključka vezanog uz Facebook i 'lažna prijateljstva' na toj mreži jer je shvatio da je bolje imati takve prijatelje na Facebooku, nego nemati ništa.

Pravi Paul je nerazdovjno povezan s internetom

'Imao sam plan napustiti Internet kako bi upoznao pravog Paula i došao u dodir s pravim životom, ali pravi Paul i pravi svijet su nerazdvojno povezani s internetom', zaključio je Miller nakon ovog eksperimenta te je shvatio da za svoje probleme ne može kriviti internet: 'Na kraju ovog jednogodišnjeg putovanja nisam htio upoznati ovakvog Paula'.

Godinu koju je proveo bez interneta proglasio je neuspješnom te mu je sada jasno da on 'pripada internetu'. Što mislite o ovom Millerovom eksperimentu? Biste li vi mogli izdržati godinu dana bez interneta? 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene