Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Facebook mi je spasio život, razorio brak, uništio karijeru, srušio Vladu - društvena mreža zamišljena kao sredstvo razmjene informacija i fotografija s prijateljima, na mnogi je način mijenjala život svojih 900 milijuna korisnika.


Facebook je sam sebi podignuo muzej stranicom 'Najbolje Facebookove priče' (Best of fb Stories), piše agencija AFP donoseći pregled međunarodnog tiska i izvatke s Facebookove stranice.

OTAC - Amerikanka Jessica Mayer znala je da je posvojena i godinama je pokušala pronaći biološkog oca čije je ime bilo upisano u njezin rodni list. Putem Facebooka pronašla je njegovo ime, pravopisno drukčije napisano. Otac živi u Velikoj Britaniji. (Facebook)

SPAŠEN - Zabrinuta majka Deborah Copaken Kogan iz New Yorka postavila je na mrežu fotografiju 4-godišnjeg sina lica natečenog i prekrivenog aknama. Niz liječničkih pregleda nije dao rezultata, a djetetu se stanje pogoršavalo. Majka je postavljala nove fotografije i na Facebooku je potekla rasprava. Netko je prepoznao rijetku i tešku 'bolest Kawasaki' i javio majci 'Hitno u bolnicu'. Dijete je spašeno. (msnbc.com)

>> Jeste li spremni u budućnosti plaćati za svoj Facebook profil?

PREŽIVJELI - Prije tri godine zrakoplov na letu 1549 US Airways izbjegnuo je katastrofu u New Yorku kada se pilot vješto spustio na rijeku Hudson i spašeno je 155 osoba. Stvorili su svoju stranicu. Razmjenjuju čestitke za svaku godišnjicu nesreće. Dvoje putnika sjedilo je u zrakoplovu nedaleko jedno od drugog. Na Facebooku je među njima planula ljubav. (Facebook)

METLE - 48 sati nakon prosvjeda i nemira u Londonu u kolovozu 2011., stvorena je stranica putem koje su korisnici pozvani na ulice s metlom u rukama. Za nekoliko sati njih stotine čistile su ulicu. (Facebook)

LEUKEMIJA - Samit Pendse, mladi Amerikanac indijskog podrijetla, doznao je da boluje od leukemije i da treba presaditi koštanu srž no ne pronalazi donora koji bi bio kompatibilan jer malo je ljudi iz njegova naroda u registru donora. Solidarnost se budi i Jennifer Aaker, profesorica sa sveučilišta Stanford razvila je registar '100K cheeks' (100.000 obraza), velik registar donora jugoistočne Azije. (Stanford University News)

>> Stvorio internet, ali odbija koristiti Facebook: Ne, hvala!

OTKAZI - 12-godišnja djevojčica iz jedne škole u New Yorku utopila se na školskoj ekskurziji. Učiteljica druge škole napisala je: Plaža mi se činila odličnom za moje učenike, mrzim ih. Zatvorski čuvar pohvalio se da je udario zatvorenika, a dvojica njegovih kolega odobravali su mu postupak. Medicinski pomoćnik iz jedne njujorške bolnice na Facebook postavlja fotografiju žrtve ubojstva. Svi su dobili otkaz, a protiv učiteljice vodi se sudski postupak. (Forbes.com i New York Post)

BIGAMIJA - Amerikanac Alan L. O'Neill napustio je suprugu. Nije se od nje razveo, a oženio se drugom pod drugim imenom. Facebook predlaže prvoj supruzi da postane 'prijateljica' druge koja je ponosno postavila fotografiju svog supruga uz vjenčanu tortu. Muškarcu se sudi za bigamiju. (Huffington Post)

LJUBOMORA - Supruga pedesetgodišnjaka iz Francuske čitave dane provodi na Facebooku, a on sumnja da ima neku vezu. Ona postavlja lozinku, on razbija računalo. Ona napušta dom i s policijom dolazi po svoje stvari. On grabi pušku, pa ipak ne puca. Osuđen je na četiri mjeseca zatvora uvjetno. (Lamontagne.fr)

>> Facebook izlazi na burzu - danas će se okrenuti milijarde dolara!

PRIJATELJI - Američki par izbrisao je mladu ženu sa skupine svojih prijatelja. Ona ih progoni, a oni slučaj prijavljuju policiji. 60-godišnji Marvin Potter, otac mlade žene ubija par u njihovu domu. Supruga je u tom trenutku u naručju držala osmomječno djete koje nije ozlijeđeno. 60-godišnjak je u zatvoru. (abcnews)

REVOLUCIJA - Egipćanin Wael Ghonim, zaposlen u Googleu, osniva stranicu 'Svi smo mi Khaled Said', u spomen na mladića kojega su dvojica policajaca pretukla na smrt. Stranica poziva na prosvjede za svrgavanje režima predsjednika Hosnija Mubaraka u čemu su i uspjeli u veljači 2011. Ghonim je 11 dana bio u zatvoru ispitivan, a zatim je pušten. Smatraju ga junakom revolucije egipatskog naroda. Dvojica policajaca osuđena su na kazne od sedam godina zatvora, što nevladine udruge smatraju preblagim. (Agencija VLM)